Eventyrlige toner af Disney

Randy Newman og Los Lobos løfter arven fra Disney med krammekærlige pragtpræstationer

Randy Newman - eneren fik en Oscar overrakt af Jennifer Lopez i 2002 for 'If I Didn't Have You'. (Foto: AP)
Randy Newman - eneren fik en Oscar overrakt af Jennifer Lopez i 2002 for 'If I Didn't Have You'. (Foto: AP)

Randy Newman: 'The Princess and the Frog' (Walt Disney/EMI) Randy Newman spiller i Det Kongelige Teater, København, 2. maj

4

Los Lobos: 'Los Lobos Goes Disney' (Walt Disney/import)

5

Musikken fra Disneys fortryllende univers er næsten ligeså dybt forankret i bevidsthedens hos alverdens dagdrømmere som selve animeringen af de elskede figurer, og to nye pladeudgivelser viderefører kompagniets traditionelle toner på fornem vis.

Randy Newman er nærmest huskomponist for fænomenale Pixar, der er opkøbt af Disney, og med soundtracks til blandt andre ’Toy Story’, ’Monsters, Inc.’ og ’Cars’ er den 66-årige veteran godt i gang med at leve op til sin families glorværdige meritter som musikalske mestre i Hollywood.

Newman er nu aktuel med lydsporet til Disneys ’The Princess and the Frog’, der har biografpremiere herhjemme 11. februar, og sjældent har naturtalentet fået en mere velvalgt opgave, for filmen foregår i New Orleans, hvor Newman boede en stor del af sin barndom, og i form af navnlig Fats Domino har The Big Easy altid haft en stor indflydelse på kapacitetens særlige blanding af klassisk amerikansk sangskrivning og swingende pianoboogie.

Dinglende Dr. John
Selveste bykongen Dr. John brummer det karakteristiske nøglenummer ’Down in New Orleans’, hvor Newman sender The Night Tripper dinglende ned af Bourbon Street, mens hjuldampere flyder henover nethinden, og så er scenen ellers sat til ’The Princess and the Frog’, der i øvrigt er den første Disney-film med en sort hovedrolleindehaver.

Newman kommer grundigt rundt i opskrifterne på New Orleans’ rigt krydrende sammenkog af genrer, og skurkens sang, ’Friends on the Other Side’, rummer naturligvis uhyggelig hygge, mens krokodillen Louis er ved at eksplodere af spilleglæde på ’When We’re Human’.

Der figurerer syv reelle sange af Newman, mens mesteren også har skabt syv stemningsfulde stykker filmmusik domineret af dunlette strygere, legesyge indfald og typisk Disney-romantik, der skærper forventningerne til den visuelle side af fortællingen.

Opdelingen mellem soundtrackets sange og instrumentale score gør dog lydsporet til en noget abrupt lytteoplevelse, og hele herligheden får en ganske frygtelig start med R&B-sangeren Ne-Yo, der malplaceret vel skal markere, at Disney følger med tiden, men Ne-Yos egen ’Never Knew I Needed’ kunne selskabet have gemt, til de tegner et eventyr, som har døgnfluer på rollelisten.

Disney iført sombrero
Ulvene i Los Lobos har hylet 35 år i showbusiness med deres helt egne stemmer, og selv om koblet fra Los Angeles er garant for gennemmusikalsk voksenunderholdning, så kreerede de faktisk den fornøjelige børneplade ’Papa’s Dream’ i 1995, og på 'Los Lobos Goes Disney' leger de umanerligt veloplagt videre.

Ensemblets alsidighed, fornemmelse for nuancer og kompetencer på et væld af instrumenter er fortsat fuldkommen forbløffende, og det er ikke mindst de mexicanske californieres mageløse musikalitet, der gør deres nyeste 39 minutter til en skæppeskøn oplevelse, hvor mere eller mindre velkendte klenodier fra Disneys vidunderlige verden iklædes sombrero, poncho og cowboystøvler.

'Heigh-Ho' genopfindes som bragende salsa-boogie, og 'Not in Nottingham' er rørende nænsom, mens Newmans 'I Will Go Sailing No More' emmer af umiskendeligt vemod. Lystige 'The Ugly Bug Ball' er ren 1950'er-rock'n'roll, og evergreenen 'Bella Notte' giver appetit på at dele en burrito eller to med den, man holder af.

Pragtfulde toner for børn i alle aldre.

1 af 4 'The Princess and the Frog' - den første animerede Disney-film med en sort i hovedrollen. (Foto: Disney)
2 af 4 Dr. John - ypperstepræsten fra New Orleans brummer med på Randy Newmans soundtrack. (Foto: AP)
3 af 4 Los Lobos - veteranerne tager sig mesterligt af sange fra Disneys omfattende klassikerkatalog. (Foto: AP)
4 af 4 Randy Newman - eneren fik en Oscar overrakt af Jennifer Lopez i 2002 for 'If I Didn't Have You'. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Van Morrison: 'Versatile' (Caroline-album/Ude 1. december)
2.Entombed: 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall' (Threeman-album/Ude nu)
3.No Age: 'Snares Like a Haircut' (Drag City-album/Ude 26. januar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Gizzard & The Lizard Wizard: 'Polygondwanaland' (Heavenly-album/Ude nu)
2.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
3.Liima: '1982' (City Slang-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen