Gode gamle Neil Young

Legenden glimter på nærværende koncertoptagelse fra karrierens storhedstid

Neil Young - canadierens arkivudgivelse stammer fra 1970. (Foto: All Over/Peter Sanders)
Neil Young - canadierens arkivudgivelse stammer fra 1970. (Foto: All Over/Peter Sanders)
Følg Musik
Følg INTL. Album-anm.

Neil Young: 'Live at the Cellar Door' (Reprise/Warner) Udkommer mandag 9. december

Det er snart to årtier siden, Neil Young udgav sit seneste væsentlige album, ’Sleeps with Angels’, men sideløbende med striben af mere eller mindre håbløse nye makværker, har den canadiske kæmpe heldigvis udsendt anderledes interessevækkende optagelser fra storhedstiden.

’Live at the Cellar Door’ er seneste vedkommende skive i Youngs såkaldte Archives Performance Series, og efter sidste efterårs frustrerende ’Psychedelic Pill’ og sommerens koncertaflysning i København, fungerer affæren som en hårdt tiltrængt opmuntring for legendens fans.

Neil Young: Pothovedet syrer ud

Youngs altoverskyggende problem på sine gamle dage er, at han ikke kan tvinge en mindeværdig sang ud af systemet, men da han var ung sprøjtede uforglemmelige klassikere ud af ham, og ’Live at the Cellar Door’ er spækket med dem.

Hudløs atmosfære
I glimrende lydkvalitet indeholder koncertoptagelsen tretten numre optaget over seks solokoncerter på en klub i Washington D.C. i november og december anno 1970, hvor Young var aktuel med hovedværket ’After the Gold Rush’, hvis sange er rigt repræsenteret på ’Live at the Cellar Door’.

Troubadouren er overraskende ydmyg og nærmest forlegen, når han afdæmpet fortolker sit repertoire tilsat skrøbeligt nærvær, og han veksler ofte mellem piano og akustisk guitar uden at forstyrre den hudløse atmosfære.

Da Neil var Young

Blandt højdepunkterne er en sjælden pianoversion af ’Cinnamon Girl’, og ’Down By the River’ fungerer forbavsende godt uden tordenskraldsguitarerne fra studieudgaven, men ’Live at the Cellar Door’ er en fornøjelse fra start til slut.

Det er unægtelig længe siden, man har kunnet sige det om et nyt album fra den aldrende mester.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+