Gammelt nyt fra Cash

Det er enkelte stjernestunder på glemt Johnny Cash-album fra 1984

’Out Among the Stars’ blev i sin skrinlagt, men ser nu dagens lys. (Foto: AP)
’Out Among the Stars’ blev i sin skrinlagt, men ser nu dagens lys. (Foto: AP)

Johnny Cash: 'Out Among the Stars' (Columbia/Sony Legacy)

I begyndelsen af 1980’erne var Johnny Cash ved at glide ud i glemslen. Han havde endnu ikke fået fornyet succes som en fjerdedel af gavtyveslænget The Highwaymen (sammen med Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson) og havde heller ikke opnået den legendestatus, som for alvor blev ham tildelt i kraft af samarbejdet med produceren Rick Rubin på de seks såkaldte ’American’-plader udsendt fra 1994-2010.

Albummet ’The Baron’ fra 1981 var bestemt ikke blevet nogen kassesucces og indløste heller ikke mange point på den kunstneriske konto. Cash og produceren Billy Sherrill indspillede dog i 1981 og 1984 nogle flere sessions, der blev klargjort med henblik på endnu et album, som enten Cash eller pladeselskabet Columbia (det står hen i det uvisse) så i sidste øjeblik valgte at skrotte.

Se også: Johnny Cash: En synder hylder Herren

Cashs søn John Carter Cash faldt så ved en tilfældighed over optagelserne i 2012, og de foreligger nu under titlen ’Out Among the Stars’. Hvorfor man i sin tid droppede præcis de her sange, kan godt undre. For de er bestemt ikke værre end meget af det manden i sort ellers udsendte i de år. Men der er dog heller ikke tale om noget stort, overset Cash-album, der kaster nyt lys over mandens karriere.

Sherrils produktion er som altid venligheden selv, men Cashs unikke baryton er i fin form. Materialet er det man med et pænt ord kalder ujævnt. ’Tennessee’ understreger, at børnekor sjældent er et klogt valg og ’Rock and Roll Shoes’ er alt andet end rock’n’roll. ’If I Told You Who It Was’ er en fjollet bagatel, men duetten med Waylon Jennings på ’I’m Movin On’ luner gevaldigt.

Se også: Johnny Cash: Det bliver ikke større

’She Used to Love Me a Lot’ er rent faktisk en væsentlig tilføjelse til kataloget. Den får vi da også i hele to versioner (den ene med en fed Elvis Costello-produktion) og ’I Drove Her Out of My Mind’ er også årgangs-Cash.

Så nej, ikke noget nyt mesterværk, og bestemt ikke stedet at starte. Men er man fan, er man nok nødt til at give den en chance. Nybegyndere henvises i stedet til de ovennævnte ’American Recordings’, der alle netop er blevet genudgivet på skinnende, sort vinyl. Intet hjem bør være foruden dem.0 kommentarer
Vis kommentarer