Store Stygge Ulv på nye eventyr

Seattles bistre mørkemand, Mark Lanegan, sætter tænderne i en gammel trommemaskine

Coveret til  Lanegans syvende album, 'Blues Funeral'.
Coveret til Lanegans syvende album, 'Blues Funeral'.

Mark Lanegan Band: 'Blues Funeral' (4AD/Playground) Koncert lørdag 17. marts i Amager Bio

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Man skulle tro, Mark Lanegan skyldte nogen penge.

Manden har de senere år udlejet sin skælvende gravkammerrøst til blandt mange andre Isobel Campbell, Soulsavers og tilmed danske Margrethe Björklund.

Se også: Det lille sus på prærien

Med sit første soloalbum i otte år, ’Blues Funeral’, er rockens Store Stygge Ulv dog tilbage som ensom strejfer, hvor han er bedst, men det klæder ham ikke ubetinget, at han har fået færden af en trommemaskine og andet elektronisk isenkram.

Se også: Sort i sort

Det er lidt som at møde Robert Mitchum til Sensation, når et spartansk beat dunker tørt under Lanegans grumme baryton.

Eksperimentet virker eksempelvis på hypnotisk skurrende ’Ode to Sad Disco’ og glinsende ’Harborview Hospital’, men når forbavselsens friskhed har lagt sig, er det den gode gamle traditionalist, man vender tilbage til.

Fri af dæmonerne
Især meditative ’Deep Black Vanishing Train’ bider sig fast som en småpsykedelisk og dyb folkblues, hvor den tidligere frontmand for Seattle-gruppen Screaming Trees vrister sig fri af sine dæmoner.

Stemmen er stadig Lanegans dragende kvalitet, og vokalen gør det nærmest umuligt for ham at fejle. Han har modsat sunget sig op i et forudsigeligt, dunkelt hjørne, hvor man forventer, den 47-årige stodder brummer om skeletter, krager og kirkegårdsgravere på en plade, der hedder noget så karikeret som ’Blues Funeral’. Og det gør han så.

Se også: Fribrydning i rockens rendesten

Fornyelsen i et grumset disco-land er bestemt ikke udpræget elegant udført, og han har ikke gode sange nok til 55 minutter, men der er fortsat noget tiltrækkende diabolsk over Lanegan trods hans ofte fornuftstridige dispositioner.

Det er kort sagt til at forstå, hvorfor kollegerne hyrer ham.

1 af 2 Mark Lanegan - amerikaneren udfordrer sin hæse gravkammerrøst. (Foto: Playground)
2 af 2 Coveret til Lanegans syvende album, 'Blues Funeral'.
0 kommentarer
Vis kommentarer