Elvis er Kongen: Sådan er det bare

Monumental boks dokumenterer ikonets majestætiske indtog i Las Vegas anno 1970

Elvis Presley - stormesteren fra Mississippi sang som en drøm i Nevadas ørken. (Foto: Sony)
Elvis Presley - stormesteren fra Mississippi sang som en drøm i Nevadas ørken. (Foto: Sony)

Elvis Presley: 'That's the Way It Is: Deluxe Edition' (RCA/Sony) Udkommer mandag 4. august

Om et par uger er det 37 år siden, at Elvis Presley abdicerede ved at falde død om på Graceland, men fascinationen af Kongen er bestemt ikke faldende.

Denne måned har Graceland Randers eksempelvis budt på legendens privatfly, der selvfølgelig kaldes Hound Dog One, og nu lander pragtværket ’That’s the Way It Is: Deluxe Edition’, som Elvis’ pladeselskab kalder ’den mest ambitiøse genudgivelse nogensinde’.

Elvis: Et barn blev født i Tupelo

Det er Kongens danske kurator Ernst Mikael Jørgensen, der står bag det prangende mammutprojekt, hvor hele otte cd’er og to dvd’er giver det fulde billede af Elvis’ transformation fra teenageidol på pigeværelserne til showmand i Las Vegas anno 1970.

Efter at have spildt sit dyriske naturtalent på harmløse film i 1960’erne var Elvis som et handyr, der endelig slap ud af sit bur, og tilsat karatemoves og brunstig underlivsrytmik er han ved at sprænge sin hvide sparkedragt på ’Tiger Man’, hvor tøserne skriger, så man skulle tro, de vitterligt stod overfor en glubsk tiger.

Platheder punkterer shows
Scenen åbner koncertdokumentaren, der har givet navn til ’That’s the Way It Is’, men kameraerne følger også ikonet i øvelokalet, og mandens magnetisme er så stærk, at det er fængslende bare at opleve ham spise en sandwich. Modsat Elvis’ musik så er hans humor dog ikke tidløs.

Adskillige platheder punkterer seks shows, der optræder i fuld længde, men på numre, hvoraf 21 ikke tidligere har været offentliggjort, synger stormesteren mageløst, og anført af guitaresset James Burton giver det formidable backingband kongeørnen vinger.

Elvis Presley som Mr. Patos

Repertoiret er ikke helt så ypperligt og velarrangeret som på den klassiske Honolulu-koncert i 1973, men det siger mest om ’Aloha from Hawaii Via Satellite’, og ’That’s the Way It Is: Deluxe Edition’ udgør et imponerende portræt af pioneren på et af karrierens mange højdedrag.

Affæren relanceres desuden i udgaver med henholdsvis en enkelt og to skiver, der naturligvis har en højere koncentration af topkvalitet. Angående Elvis kan intet imidlertid blive stort og svulstigt nok, og millioner af fans vil tage luksusversionen med i seng og studere den medfølgende bogs 80 sider som en forelsket teenager.

For Elvis har måske nok forladt bygningen, men han er stadig Kongen. Sådan er det bare.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time