Kapacitet smider hæmningerne

Jeff Tweedy i legesygt samarbejde med sin søn Spencer på sprælsk dobbeltalbum

Jeff og Spencer Tweedy spiller i DR Koncerthusets Studie 2 søndag 9. november. (Foto: Anti)
Jeff og Spencer Tweedy spiller i DR Koncerthusets Studie 2 søndag 9. november. (Foto: Anti)

Tweedy: 'Sukierae' (Anti/Playground) Udkommer mandag 22. september 

Som frontmand i Wilco har Jeff Tweedy domineret nogle af årtusindets mest fængslende og fremsynede rockplader, men det er tilsyneladende ikke nok til at tilfredsstille den arbejdsomme dynamo.

De senere år har kapaciteten fra Chicago produceret fortrinlige skiver for Mavis Staples og White Denim og samtidig med, at Wilco i år fejrer 20 års jubilæum, udgiver han nu karrierens første soloalbum. Sådan da.

Utrolige Wilco overvældede igen

Ikke mindre end 20 numre og 72 minutter lange ’Sukierae’ er nemlig et familieanliggende med Tweedys teenagesøn Spencer på trommer, og titlen er de tos kælenavn til familiens kræftramte mor, Sue Miller.

I forlængelse af Wilcos seneste udgivelser er ’Sukierae’ en omskiftelig og vidtfavnende affære, hvor der leges løssluppent med genrer, stemninger og tempoer.

Årets musikvideo?

Dobbeltalbummet er ikke tynget af Wilcos ambitioner, hvilket både er en styrke og svaghed, men man savner gruppens magtfulde musikalitet på en plade, hvis hjemmelavede kvaliteter og spontanitet dog giver materialet et anderledes uhøjtideligt nærvær.

’Sukierae’ er en oplevelse, man kan gå på opdagelse i, og det kan sagtens betale sig at udforske dens mange hjørner, for fra højdepunkter som skævt funky ’World Away’ tidligt på skiven til balladen ’I’ll Never Know’ afslutter den, emmer udspillet af engagement og idérigdom.

Imponerende.