Vild original stadig vildt original

Aphex Twin konsoliderer sit enestående format med magtfuld genkomst på 'Syro'

Richard Davis James alias Aphex Twin som vi kender ham - sådan da. (Foto: Anastasia Rybina)
Richard Davis James alias Aphex Twin som vi kender ham - sådan da. (Foto: Anastasia Rybina)

Aphex Twin: 'Syro' (Warp/Bleep) Udkommer mandag 22. september

Richard Davis James alias Aphex Twin er vel nok den elektroniske musiks væsentligste pioner siden Kraftwerk, men det er småt med nyskabelserne på virtuosens comeback ’Syro’, der er hans første reelle album siden 2001.

Til gengæld cementerer den 43-årige outsider fra Cornwall atter sine svimlende evner med så blændende et overblik, at de 65 sprudlende minutter forløber som en formfuldendt nydelse tilsat mesterens umiskendeligt originale aftryk.

Aphex Twin overraskede igen

Aphex Twins dj-sæt i hovedstadens Tap1 i sommeren 2011 var overraskende imødekommende, og den tendens gør sig også gældende på ’Syro’, hvor karakteristisk kryptiske titler som ’4 bit 9d api+e+6 (126.25)’ ikke kan skjule æstetikerens tiltagende hang til melodiske temaer.

Og efter at have væltet genren med afsindigt knudrede beats klæder det ham faktisk at udforske et mere harmonisk og endnu mere afklaret udtryk, der afslører en modenhed, som den forvoksede skarnsknægt længe har undertrykt til fordel for provokerende drengestreger.

Pragtwerker i tomgang

’Syro’ er i konstant bevægelse og leger overlegent med smældende funk, skævbenet disco og nærmest spastisk krautrock i en elegant boblende symbiose, hvor James stadig gerne stikker sit grimme ansigt frem i form af perverst humoristiske indfald.   

22 år efter sit klassiske debutværk ’Selected Ambient Works 85-92’ lyder Aphex Twin forunderligt nok fortsat futuristisk, og selvom fremtiden er kommet tættere på, så er han trods alt bare i færd med at indhente sig selv.