Fremragende portræt af myten Nick Cave

En portrætfilm, der er lige så interessant som sit emne, er noget af et særsyn

I '20.000 dage på jorden' tager Nick Cave bl.a. landsmanden Kylie Minogue med ud på en tur i sin Jaguar. (Foto: Camera Film
I '20.000 dage på jorden' tager Nick Cave bl.a. landsmanden Kylie Minogue med ud på en tur i sin Jaguar. (Foto: Camera Film
Følg Musik
Følg INTL. Album-anm.

 

'Nick Cave: 20.000 dage på jorden' Instr.: Iain Forsyth og Jane Pollard' Medv.: Nick Cave, Warren Ellis, Kylie Minogue, Blixa bargeld m.fl. 97 min. Premiere i 17 biografer 2. oktober landet over. Nick Cave spiller i Koncerthuset 12. og 13. maj 2015.

Efter en svimlende fotomontage med klip fra hele Nick Caves imponerende karriere, mens der tælles frem til 20.000, dukker hovedpersonens stemme op på lydsporet: ’I slutningen af det 20. århundrede ophørte jeg med at være menneske. Jeg vågner, jeg arbejder, jeg spiser og jeg ser fjernsyn. Dette er min 20.000ende dag på jorden’.

Og så foregiver filmen ellers at følge Nick Cave gennem en mere eller mindre tilfældig dag fra morgen til aften, men det bliver meget hurtig klart, at det hele er meget stærkt iscenesat. Hvilket både er en underminering af det traditionelle dokumentarportræt, der foregiver at ’komme helt tæt’ på eller måske ligefrem ’bag om’, og samtidig giver rigtig god mening i netop Caves tilfælde, hvor netop selviscenesættelsen – skabelsen af et kunstnerisk alter ego – er helt central.

Samtidig med at den bevidst selvmytologiske tone paradoksalt nok giver os et ret åbent indblik i Caves kreative proces. Som jo alt andet lige nok også er noget mere interessant en privatpersonen Nicholas Edward Cave. Den sandfærdige løgn kunne man måske kalde metoden.

Hulemanden rocker København

Det ligner eksempelvis nærmest teater, når Cave i en scene sidder og taler med en psykoanalytiker om sin afdøde far, angsten for at miste sin hukommelse, m.m. Men ordene, der kommer ud af Caves mund, er langt fra tomme replikker.

Sit værk beskriver han undervejs således: ’Det er en verden, jeg skaber. En absurd, skør voldelig verden, hvor folk er drevet af deres lidenskaber og gud rent faktisk eksisterer’.

Cave kører rundt i sin Jaguar, hvor han undervejs får følgeskab af skuespilleren Ray Winestone, Blixa Bargeld og Kylie Minogue, som han alle har arbejdet sammen med. Ind i mellem stopper han for at spise ål med Warren Ellis, går i studiet for at arbejde på det kunstneriske comeback-album ’Push the Sky Away’, spiller koncert (’det er det, jeg lever og ånder for’), fortæller anekdoter til sin arkivar (for sådan en har han selvfølgelig) og så videre.

Nick Cave er lovløs med legender

Og efter en en lang dag falder Cave sammen i sofaen med pizza foran fjernsynet med sine to små drenge. Ren familieidyl indtil det går op for os, at filmen de sidder og skraldgriner af, er Brian De Palmas ekstremt blodige ’Scarface’.

’20.000 dage på jorden’ er skabt af kunstneduoen Ian Forsyth og Jane Pollard (i tæt samarbejde med Cave selv, forstås) og skriver sig øjeblikkeligt ind som kommende klassikere i genren kunstnerportrætter. En æstetisk og mangefacetteret nydelse, som sagtens kan ses, selv om man ikke interesserer sig en døjt for Nick Cave. Gør man derimod det, er den helt uomgængelig.

'Lawless' er djævelsk god


Se filmens trailer lige her

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+