Beyoncé bluffer: Skinnet bedrager

Den opreklamerede superstjerne er ikke super på sit diffuse nye album 'Lemonade'

Beyoncé Giselle Knowles-Carter synger nedsættende om manden Jay Z på flere numre. (Foto: Parkwood)
Beyoncé Giselle Knowles-Carter synger nedsættende om manden Jay Z på flere numre. (Foto: Parkwood)

Beyoncé: 'Lemonade' (Parkwood/Sony)

Med forventet uforudsigelighed udgav Beyoncé søndag morgen karrierens sjette soloalbum, ’Lemonade’.

Det er heller ingen overraskelse, at pladen er endnu et forfejlet udspil fra det amerikanske paradoks af en superstjerne, der fundamentalt bare ikke evner at leve op til sit selvskabte image som Guds gave til menneskeheden.

Jay Z og rapperens hustru Beyoncé under en basketballkamp i Los Angeles tidligere på året. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Jay Z flopper fatalt med ny musiktjeneste

’Lemonade’ er foreløbig kun tilgængelig på streamingtjenesten Tidal, der har gemalen Jay Z som primus motor, men Beyoncé bruger ikke desto mindre omtrent halvdelen af numrene på at fortælle, hvor utilstrækkelig en ægtemand selvsamme rapmogul er.

Det er i hvert fald svært at opfatte teksterne anderledes.

Gode sange savnes
Musikalsk formår den 34-årige texaner dog sjældent at forløse sin frustration på yderligere et afdæmpet album, der savner dynamik samt noget så elementært som gode sange med medrivende melodier, omkvæd og hooks.

Det er ikke nemt at komme i tanke om et mainstream-album, der er mindre egnet end ’Lemonade’ til at blive fremført i Parken, som Beyoncé indtager til sommer. Surt show.

Beyoncé under årets Super Bowl - søndag 24. juli optræder popidolet i Parken. (Foto: AP)
Beyoncé under årets Super Bowl - søndag 24. juli optræder popidolet i Parken. (Foto: AP)

Selv om man har Beyoncé helt tæt på i hovedtelefonerne, så er minimalistiske ’Pray You Catch Me’, døsige ‘Hold Up’ og slæbende ‘Love Drought’ uvedkommende og kedelige.

Helt galt går det på den melodramatiske pianoballade ’Sandcastles’, hvor sangerinden iscenesætter sig selv, som var hun Whitney Houston. Det er hun ikke.

Beyoncé - funklende karisma overstråler hendes matte musik. (Foto: AP/Joel Ryan) INTL. Album-anm. Beyoncé: Pop for øjnene

Men Beyoncé bruger gennemgående sin tækkelige vokal med stor variation, og det kompenserer i nogen grad for pladens ellers uspændende lydbillede, mangel på temposkift og trivielle brug af gæsterne James Blake, The Weeknd, Kendrick Lamar og Jack White.

Sidstnævnte medvirker på pladens knudrede bluespunk-skæring ’Don’t Hurt Yourself’, som river lidt op i pænheden, mens Sasha Fierce naturligvis er ’fierce’. Man bliver næsten bange. Næsten.

Liver op mod slut
Anderledes dragende er dunkle ’6 Inch’, der fremmaner en skøn, dopet stemning med hjælp fra The Weeknd.

Mod slut agerer Beyoncé pludselig politisk, når hun omsider liver op på den labert vrikkende singleforløber ’Formation’ samt med Lamar og et stor beskidt groove gennem slagsangen ’Freedom’.

Destiny's Child under en koncert i Tokyo anno 2005. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Beyoncés far: Destiny's Child reunion på vej

Men efter 46 usammenhængende minutter i divaens selskab sidder man som så ofte før tilbage med et indtryk af, at hun hverken ejer talentet, kreativiteten eller ånden til at gå i fodsporene på forbilleder som Aretha Franklin, Nina Simone og Erykah Badu.

Med ’Lemonade’ forbliver Beyoncé et lidt mere kvalitetsbevidst alternativ til Rihanna, Nicki Minaj og Jennifer Lopez, og når hun har bedre stil end de tre, så siger det mere om kollegerne.

Tænk hvis Beyoncé lavede et vellykket album næste gang. Så ville hun vitterlig overraske.

Beyoncé - sangerindens fem første soloalbum har ligget nummer 1 i USA. (Foto: Ivy Park)
Beyoncé - sangerindens fem første soloalbum har ligget nummer 1 i USA. (Foto: Ivy Park)
 

1 af 2 Coveret til Beyoncés højaktuelle 'Lemonade', der i øjeblikket kun kan høres hos streamingtjenesten Tidal.
2 af 2 Beyoncé Giselle Knowles-Carter synger nedsættende om manden Jay Z på flere numre. (Foto: Parkwood)
39 kommentarer
Vis kommentarer