Blur: Tilbage som ballademagere

De aldrende drengerøve mander sig stilfærdigt op på vibrerende comebackplade

Blur består fortsat af Graham Coxon, Dave Rowntree, Damon Albarn og Alex James. (Foto: Warner)
Blur består fortsat af Graham Coxon, Dave Rowntree, Damon Albarn og Alex James. (Foto: Warner)

Blur: 'The Magic Whip' (Parlophone/Warner) Ude mandag 27. april

’The Magic Whip’ er Blurs første studiealbum i 12 år. Det betyder dog ikke, at de har været længe om at lave det.

Blot en uge brugte kvartetten fra London, og det kan høres, men selv om pladen er kaotisk og skødesløs som Camden i myldretid, så virker det spraglede kludetæppe varmt og tiltalende.

Flere henkastede sange minder snarere om underdrejede skitser, der folder sig ud i uprætentiøse og legesygt nuancerede arrangementer, hvor pragtfulde stemninger kompenserer for fraværet af markante melodier og mindeværdige ørehængere i traditionel forstand.

Popstjerne blotter sig

De afdæmpede numre er klart i overtal, og drengerøvene fremstår modnede som eftertænksomme ballademagere på dubbede ’New World Towers’, sløvt funky ’Ice Cream Man’ og vemodige ’My Terracotta Heart’.  

Albummets rocknumre er derimod af en anderledes ordinær kvalitet og forstyrrer helheden, der ellers ofte vibrerer, så man skulle tro, Blur var gået halvskæve til opgaven, som var det en spacy reggaeplade, de ville lave.

Almægtige Albarn på Arena

Afsluttende ’Mirrorball’ er tilmed en slags Morricone med ny twang, og man må så sandelig sige, at englænderne har udviklet sig, siden de spjættede omkring på gennembrudshittet ’There’s No Other Way’ for 24 år siden.

Der var en anden vej, og det er en fornøjelse at følge Blur slingre stilfærdigt ned af den.

 

'The Magic Whip' kan streames nu på iTunes