Bowie: Fem fantastiske år

Nyt, smukt bokssæt samler David Bowies første gyldne periode

Selviscenættelsen stod højt på dagsordenen i begyndelsen af 1970'erne, men heldigvis var musikken endnu vigtigere. (Foto: EMI)
Selviscenættelsen stod højt på dagsordenen i begyndelsen af 1970'erne, men heldigvis var musikken endnu vigtigere. (Foto: EMI)

 
David Bowie: 'Five Years 1969-1973' (Parlophone/Warner)

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Lige som mange andre aldrende rockkoryfæer har David Bowie for vane at pakke sine gamle varer i nye indpakninger med jævne mellemrum, så fansene bliver nødt til at købe (næsten) den samme vare en gang til, og nu skal vi søreme til det igen. Men så længe, det er så lækkert lavet, som det er tilfældet her med ’Five Years 1969-1973’, så er det svært at blive rigtig sur.

Boksen indeholder 12 cd’er (ca. 1200 kroner) eller 13 vinyler (ca. 2000 kroner) og spænder, som titlen antyder, over de seks studiealbum ’David Bowie’ (senere genudsendt som ’Space Oddity’), ’The Man Who Sold the World’, ’Hunky Dory’, ’The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’, ’ ’Alladin Sane’ og coverpladen ’Pin Ups’, alle i  frisk remastereret form (bortset fra ’Ziggy…’ og  ’Alladin Sane’, der benytter sig af 40-års jubilæumsudgaverne fra hhv. 2012 og 2013).

Se også: Rocklegende afviste Coldplay

I tilgift får man de to livealbum ’Live Santa Monica ’72’ og ’Ziggy Stardust: Original Motion Picture Soundtrack’ samt boksens egentlige salgsargument opsamlingsalbummet ’Re:Call’, der samler diverse singler og særlige singlemix fra perioden. Endvidere får man Ken Scotts (ret overflødige) remix af’ Ziggy…’ fra 2003, der tidligere kun har været ude på dvd.

Altså alt hvad manden udsendte i de første gyldne år – som jo ikke var starten på Bowies karriere, da man i princippet kunne godt have lavet en samling der hed ’1964-1968’, men den havde været knap så interessant, for nu at sige det pænt.

Se også: Bowie værdsættes for come back

Her følger vi Bowie fra gennembruddet med singlen ’Space Oddity’ til han står på toppen af verden som klodens ubestridte største glamrockstjerne, og var han død her, ville han stadig have været et kapitel værd i rockens annaler, da i hvert fald tre af disse albums –  ’Hunky Dory’, ’…Ziggy Stardust...’ og ’Alladin Sane’ – er ubestridelige mesterværker, og det meste af det andet er ret godt, kan man vist roligt konstatere.

Lyden er fremragende – især ’The Man Who Sold the World’ og ’Hunky Dory’ har fået et gevaldigt sonisk løft i forhold til tidligere genudgivelser – indpakningen er gennemførte  replikaer af de originale vinyludgaver (selv cd’erne har inderposer) og der medfølger en bog med billeder,  kommentarer fra producerne Tony Visconti og Ken Scott m.m.

David Bowie fejrede sin 66-års fødselsdag i januar med sin første udgivelse i 10 år - 'Where are we now' hedder nummeret. (Foto: AP) Plus Rebellen fra Mars

Hvis vi skal være ærlige (og det skal vi jo) er der ikke meget her (bortset fra en særlig udgave af singlen ’Holy Holy’), som hærdede Bowie-fans ikke har (flere gange) i forvejen, og der er vel ingen nytilkomne, som smider så mange penge efter et bokssæt. Men det er selvfølgelig rart at have det samlet på et sted. Det kan dog godt undre, at man ikke har krydret lækkerierne med nogen egentlige sjældenheder. Vi ved jo, at der stadig findes materiale fra perioden, som endnu ikke har set dagens lys – i hvert fald ikke officielt.

Det virkelig rystende i betragtning af hvor meget fremragende musik, der er indeholdt her, er, at det forhåbentlig næste sæt i serien, som - hvis femårsplanen holder  - går fra ’Diamond Dogs’ til livealbummet ’Stage’, (selv om det vil være mest logisk at forlænge frem til 1980 og albummet 'Scary Monsters...') faktisk vil være en endnu stærkere og mere banebrydende samling.

Se også: Lou Reed - Rockens mørke hjerte

Og så hører det da også lige med til historien, at i den periode, som dækkes her, så lykkedes det ud over sine egne plader også lige Bowie at producere mesterværker for både Lou Reed og Iggy Pop samt skrive et af glamepokens helt store numre 'All the Young Dudes' for Mott The Hoople.

Det er vel kun Beatles, Stones og Dylan i 1960’erne, der kan fremvise et lige så stærkt årti, som det David Robert Jones alias David Bowie præsterede op gennem 1970’erne. Mageløst.

 

 

 

 

1 af 2 Sådan ser cd-versionen af bokssættet 'Five Years 1969-1973' ud. (Foto: PR Foto)
2 af 2 Selviscenættelsen stod højt på dagsordenen i begyndelsen af 1970'erne, men heldigvis var musikken endnu vigtigere. (Foto: EMI)
26 kommentarer
Vis kommentarer