Brutalitet i Skåne: Den vildeste død

Mageløs koncertoptagelse dokumenterer historisk aften med det svenske metalband Entombed

Fans valfartede fra blandt andet Australien, Danmark og USA for at se Entombed genrejse milepælen 'Clandestine' i Malmø. Foto: Threeman
Fans valfartede fra blandt andet Australien, Danmark og USA for at se Entombed genrejse milepælen 'Clandestine' i Malmø. Foto: Threeman

Entombed: 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall' (Threeman/import)

Dødsmetal fik nyt liv i 1991, da de fire unge svenskere i gruppen Entombed udsendte ’Clandestine’.

Albummet har siden opnået klassikerstatus som værket, der var en af grundpillerne for den særligt bestialske afart af genren, som opstod i Sverige i begyndelsen af 1990’erne.

Entombed blev senere tvunget i knæ efter medlemsflugt og interne stridigheder, men på nøjagtigt 25 årsdagen for udgivelsen af ’Clandestine’ genrejste det historiske orkester sig 12. november i fjor i en besætning bestående af ikke mindst originalmedlemmerne Nicke Andersson, Uffe Cederlund og Alex Hellid.

Entombeds opførelse af ’Clandestine’ blev optaget med henblik på udgivelse som koncertfilm og livealbum. Arkivfoto: MLK Koncert-anm. Dødens triumf: Historisk svensk aften

Veteranerne opførte det stilskabende album med hjælp fra opkomlingene Robert Andersson og Edvin Aftonfalk på en enestående aften i imponerende Malmö Live Konserthus.

Det opsigtsvækkende show er nu tilgængeligt som dvd/cd’en 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall', der fornemt foreviger en mindeværdig stjernestund i Skåne.

Blod, helvede og satan
’Clandestine’ blev opført som en dødssymfoni i to akter, hvor Malmö SymfoniOrkester i ledtog med Entombed indledningsvis fortolkede klenodiet på kreativ vis og fik forbavsende meget ud af at betone albummets intenst dramatiske kvaliteter.

Og rent visuelt er det altså herligt at opleve et velklædt symfoniorkester file løs på dødsmetal, mens et kæmpe kor synge yndigt om blod, helvede og naturligvis satan.

44-årige Lars Göran Petrov i spidsen for Entombed A.D., der holder liv i dødsmetal. Foto: Stine Tidsvilde Koncert-anm. Satans svenskere: Død på Djævleøen

I andet sæt gjorde jeans, gummisko og T-shirts sit indtog, mens Entombed som kvartet pulveriserede koncerthuset med en tænderraslende, indædt og bister indsats, der fik et gammelt slidt vinyleksemplar af ’Clandestine’ til at minde om et demobånd.

Drevet uimodståeligt frem af Anderssons formidable hvirvelvind på trommerne og Cederlund og Hellids originale rundsav-guitarer fræsede Entombed gennem deres milepæl, som havde de stået indebrændte i en meget mørk grotte og øvet sig siden 1991.

Når dødsmetal er mest livsbekræftende.    

Coveret til Entombeds 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall', der blev optaget 12. november 2016.
Coveret til Entombeds 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall', der blev optaget 12. november 2016.
 

88 kommentarer
Vis kommentarer