Død rocklegende er pragtfuld

Den amerikanske spillemand JJ Cale vugger vidunderligt videre fra sit gravsted på posthumt album

Sangskriveren og guitaristen JJ Cale døde i en alder af 74, men hans støvede materiale har ingen udløbsdato. Foto: Stéphane Sednaoui
Sangskriveren og guitaristen JJ Cale døde i en alder af 74, men hans støvede materiale har ingen udløbsdato. Foto: Stéphane Sednaoui

JJ Cale: 'Stay Around' (Because/Universal) Ude 26. april

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Da JJ Cale faldt død om af et hjerteanfald i 2013, mistede musikverdenen en sand mester. Og Neil Young, Eric Clapton og Mark Knopfler mistede en kilde til evig inspiration.

Giganterne og alle os andre kan dog glæde sig over, at Cale nu minder om sine eviggyldige kvaliteter på det posthume album, ’Stay Around’, der indeholder 15 sange, som aldrig tidligere har været udsendt.

Se også: Lyden af en lænestol

Numrene er udvalgt af Cales mangeårige manager, Mike Kappus, og troubadourens enke, Christine Lakeland, fra det tilsyneladende omfattende skrin af indspilninger, sangskriveren efterlod.

Det håndplukkede materiale fungerer forbløffende problemfrit som et homogent album i den umiskendelige funky og tilbagelænede stil, der blev kultiveret af Cale, siden han debuterede med hovedværket ’Naturally’ i 1972. Naturlig var lige, hvad manden fra Oklahoma var.

Uspoleret karakter
Han spillede døsig rock’n’roll og boogieblues så ubesværet, som han trak vejret, og på pragtfuldt vuggende skæringer i karakteristisk stil med ’Lights Down Low’, ’Chasing You’ og ’My Baby Blues’ flasher han formatet på den uprætentiøse facon, der var hans skødesløse varemærke.

Cales rodfæstede musik besidder en hjemmebrygget og uspoleret karakter, der får hans sange til at føles, som om han optog dem uden egentlig at have til hensigt at sælge dem, og det er en sjælden styrke, der beriger hans katalog.

Se også: Man tror ikke sine egne ører

Den pudsigt spjættende fandango ’Maria’ er et enligt fejltrin på ’Stay Around’, hvor Cale flirter med bluesens latente erotik på ’Tell You ’Bout Her’ og swinger skønt ud i solnedgangen gennem jazzede ’Tell Daddy’.

Han gør atter det, som han altid har gjort. Som ingen andre.

Coveret til JJ Cales 48 minutter lange 'Stay Around', som udkommer ti år efter hans seneste udspil, 'Roll On'.
Coveret til JJ Cales 48 minutter lange 'Stay Around', som udkommer ti år efter hans seneste udspil, 'Roll On'.
 

18 kommentarer
Vis kommentarer