Dyb smerte: En proptrækker i hjertet

Arkivudgivelse blotlægger Bob Dylans arbejde med sin kærlighedssyge klassiker 'Blood on the Tracks'

Bob Dylans ægteskab med modellen Sara Lownds varede fra 1965 til 1977, og parret nåede at få tre sønner samt en datter. Foto: Columbia
Bob Dylans ægteskab med modellen Sara Lownds varede fra 1965 til 1977, og parret nåede at få tre sønner samt en datter. Foto: Columbia

Bob Dylan: 'More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol. 14' (Columbia/Sony) Ude 2. november

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Bob Dylan er måske nok den største sangskriver, verden har hørt, men hans sange er aldrig færdige. De er i evig forandring og blæser i vinden. Som Dylan selv.

Mesteren har gennem årtierne udviklet og indviklet sit omfattende repertoire i utallige fortolkninger i fuld offentlighed på scenekanten, og nu er det også muligt at overvære, hvordan han eksperimenterer med tempoer, arrangementer, fraseringer, betoninger, tekstlinjer, instrumenter og stemninger i studiet.

Se også: Dylans gigantiske barneskridt

Den fascinerende arkivudgivelse ’More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol. 14’ blotlægger de sessions, der førte til et af amerikanerens mest markante hovedværker, ’Blood on the Tracks’.

Blodsporet ender i New York City anno 1974, hvor Dylan indspillede en række vildt poetiske sange med det, han i sønderrevne ’You’re a Big Girl Now’ kalder ’en proptrækker i hjertet’.

Smukke hjerteknusere
Spillemandens ægteskab med Sara var ved at falde fra hinanden, men han lyder uafrysteligt fokuseret på produktive efterårsdage, hvor han i sin genialitet gør en personlig smerte universel ved at formulere komplekse følelser med et klarsyn, der får alle nuancerne med.

Optagelserne præsenteres kronologisk over seks timer i luksusudgaven af udgivelsen, der starter med bristefærdigt smukke soloudgaver af hjerteknusere som ’If You See Her, Say Hello’ og ’Simple Twist of Fate’. Senere kaldes bandet ind, men de kan ikke følge med Dylan, og han brokker sig over trommeslageren Richard Crooks.

Foto: Brad Elterman/Getty Images Kendte Legendarisk: Rockens blodigste skilsmisse

Mick Jagger er i byen og kigger forbi A&R Studios. I baggrunden kan man høre rullestenen foreslå, at Dylan skal lægge noget slideguitar på ’Meet Me in the Morning’. Dylan virker uinteresseret i Jagger. Han har et mesterværk, han skal have færdigt.

Alle andre end Dylan syntes, missionen var fuldbyrdet senere samme dag.

Se også: Dylan åbner mytisk kælder

Tre måneder senere genindspillede legenden dog halvdelen af numrene med lokale musikere under en juleferie på sin hjemegn i Minneapolis, og desværre har kun de kendte versioner fra ’Blood on the Tracks’ overlevet fra de sessions.

På den led føles arkivmaterialet ikke helt afsluttet. Dylan bliver vi heller aldrig færdig med.

Coveret til Bob Dylans nye 'More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol. 14', som udsendes i flere formater.
Coveret til Bob Dylans nye 'More Blood, More Tracks: The Bootleg Series Vol. 14', som udsendes i flere formater.
 

55 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Pan American: 'A Son' (Kranky-album/Ude 8. november)
2.Underworld: 'Drift Series 1' (Caroline-album/Ude 1. november)
3.The Good Ones: 'Rwanda, You Should Be Loved' (Anti-album/Ude 8. november)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Big Thief: 'Two Hands' (4AD-album/Ude nu)
2.Trentemøller: 'Obverse' (In My Room-album/Ude nu)
3.Allah-Las: 'Lahs' (Mexican Summer-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere