Efter 13 år: Topband rumsterer igen

Gådefulde Tool er tilbage, og det monumentale metalband er til at kende på dommedags-dystert udspil

Rutinerede Tool beskæftiger sig udelukkende med lyssky gerninger - selv amerikanernes humor er helt sort. Foto: Travis Shinn
Rutinerede Tool beskæftiger sig udelukkende med lyssky gerninger - selv amerikanernes humor er helt sort. Foto: Travis Shinn

Tool: 'Fear Inoculum' (RCA/Sony)

Da Tool udsendte ’10.000 Days’ tilbage i 2006, var det nok de færreste i fanskaren, som regnede med, at der skulle gå næsten 5000 dage, før opfølgeren var klar.

Men nu er den her endelig.

Showet var planlagt i Forum, men måske på grund af beskedent fremmøde blev det afviklet i arenaens mere intime Black Box. Foto: Per Lange Koncert-anm. Mystisk: Stjerne var helt væk i Forum

Og har ’Fear Inoculum’ så været værd at vente på? Tja.

Koncert-anm. Jysk festival gik helt i sort

Der er ikke sket meget med Tool i de 13 år, hvor metalbandets stilhed har været larmende. Outsiderne fra Los Angeles lyder stadig, som om de står på dørtærsklen til dommedag.

Stilstanden er imidlertid medrivende nok i glimt på ’Pneuma’, ’Invincible’ og albummets titelnummer, men opusset med spillefilmslængde har også en tendens til at mangle action.

Syder og bobler
Tool er først og fremmest stemningsskabere, og der bliver da godt nok hekset ganske gevaldigt rundt omkring i krogene af kvartettens monumentale univers.

Det syder og bobler under gruppens progressive sangstrukturer, der fortsat baseres på skæve rytmer, organiske grooves og radbrækkende riffs, som holdes sammen af malmfuld atmosfære og Maynard James Keenans messende stemmeføring.

Amerikanske Legend of the Seagullmen består af rutinerede musikere som trommeslager Danny Carey og guitarist Brent Hinds. Foto: Caroline INTL. Album-anm. Dødssejler: Superband går til bunds

’Fear Inoculum’ indeholder seks numre, der strækker sig over ti minutter. Det er labyrint-lignende kompositioner, hvor man kan gå på opdagelse med visheden om, at Tool har tjek på håndværket uden at levere skelsættende overraskelser.

Sanger Maynard James Keenan fra amerikanske Tool, der er det navn, Copenhells gæster har ønsket mest nogensinde. Foto: Per Lange Koncert-anm. Drømmen brast: Hovednavn skuffede

Det kontrære og kompromisløse ensemble forsøger ihærdigt at blæse lydmuren omkuld mod slut med mægtige ’7empest’, men den står endnu. Det gør Tool også. Heldigvis.

Som efter hovednavnets koncert på Copenhell i juni sidder man imidlertid tilbage med en lidt mat fornemmelse af, at Tool har set endnu bedre dage.

Coveret til Tools femte studiealbum, som varer 87 minutter i den digitale udgave og 79 minutter på compact disc.
Coveret til Tools femte studiealbum, som varer 87 minutter i den digitale udgave og 79 minutter på compact disc.
 

36 kommentarer
Vis kommentarer