Fra gravens rand til utrolig triumf

Operation reddede guitarhelten Walter Trout, der holder liv i bluesmusikken med vildt inspireret album

Veteranen Walter Trout og amerikanerens danske kone, Marie, som han mødte under en koncert i Holstebro tilbage i 1990. Foto: Philip Davali
Veteranen Walter Trout og amerikanerens danske kone, Marie, som han mødte under en koncert i Holstebro tilbage i 1990. Foto: Philip Davali

Walter Trout: 'Survivor Blues' (Provogue/Mascot) Ude 25. januar

Walter Trouts mangeårige jyske kone og manager, Marie, fandt på titlen til hans nye album, coverpladen ’Survivor Blues’. Den er ikke grebet ud af den blå luft.

I 2014 var Trout døden nær med leverbetændelse, og kæmpen fra New Jersey tabte sig så meget, at selv Marie havde svært ved at genkende ham i hospitalssengen.

25 år sammen og stadig forelskede. (Foto: Philip Davali) INTL. MusikNYT Walter Trout: Marie reddede mit liv

Musikeren fik en ny lever, da det så sortest ud, men det er ikke kun derfor, ’Survivor Blues’ er en rammende titel, for den 67-årige veteran spiller jo som bekendt blues.

Det har han gjort i 50 år, og sjældent har den lydt mere medrivende end på Trouts tredje studiealbum siden operationen, der reddede hans liv.

Sejt swingende
Genren, som dannede grundlaget for rock’n’roll, har været døende i årtier, men den får nu intens hjertemassage af Trout, og på især inderlige ’Me, My Guitar and the Blues’ synger han simpelthen, så man nærmest kan høre hans indvolde skrige. 

Trout har fortrinsvis slået sit navn fast i foroverbøjet skikkelse af teknisk overlegen mesterguitarist. Han betjener stadig den seksstrengede som en tusindkunstner, men hans hang til svulstigt actionlir og nonstop fyrværkeri er nedtonet til fordel for en mere dybsindig, moderat og moden tone, der klæder ham.

Walter Trout med sin danske hustru og manager Marie, som han mødte i Holstebro i 1990. (Foto: Mascot) INTL. Album-anm. Overlever: Sådan snyder man døden

På inspireret vis består ’Survivor Blues’ af fortolkninger af mere eller mindre obskure numre fra Trouts forbilleder, og han gør op med bluesklichéerne i form af politiske sangvalg som ’Be Careful How You Vote’ og ’Nature’s Disappearing’

Sidstnævnte skæring af Trouts mentor, John Mayall, beriger han med et forbløffende, nænsomt groove, og førstnævnte nummer af Sunnyland Slim er et sejt swingende højdepunkt på en skive, der snurrer med en for stilarten særdeles forfriskende uforudsigelighed.

Walter Trout har tabt omkring 50 kilo og er i øjeblikket indlagt i Nebraska. (Foto: Jeff Katz) INTL. MusikNYT Trout kan dø hvornår det skal være

Der er bid og nærvær i lydbilledet, og hovedpersonen får herlig hjælp af ikke mindst The Doors’ legendariske guitarist Robby Krieger og orgelekvilibristen Skip Edwards, der på underspillet vis farver ’Survivor Blues’ mørkeblå.

Trout selv er en rødglødende overlever.  

Coveret til 65 minutter lange 'Survivor Blues', der er produceret af Eric Corne i Robby Kriegers studie i Californien.
Coveret til 65 minutter lange 'Survivor Blues', der er produceret af Eric Corne i Robby Kriegers studie i Californien.
 

5 kommentarer
Vis kommentarer