Funky fætter er fedtet helt ind

Uforlignelige Donnie Fritts gør status over karriere i skyggen med soleklar triumf

Donnie Fritts - står med begge ben dybt i den sumpede lyd af Muscle Shoals, Alabama. (Foto: Single Lock)
Donnie Fritts - står med begge ben dybt i den sumpede lyd af Muscle Shoals, Alabama. (Foto: Single Lock)

Donnie Fritts: 'Oh My Goodness' (Single Lock/import) Ude fredag 9. oktober

Donnie Fritts har rumsteret i udkanten af rock’n’roll, soulscenen og countryverdenen siden midt i 1960’erne som sangskriver for blandt andre Jerry Lee Lewis, Dolly Parton og Dusty Springfield samt ikke mindst i skikkelse af mangeårig keyboardmand for Kris Kristofferson.

Gennem en 50 år lang karriere er det også blevet til tre ydmyge soloplader, og i en alder af 72 udsender stodderen fra Alabama nu den fjerde, ’Oh My Goodness’, der er mere end god.

Uværdigt veterantræf på Orange

Veteranen bliver ikke kaldt Funky Donnie Fritts for ingenting.

Alt, hvad han rører ved, er fedtet, bulet og snavset, og ’Oh My Goodness’ er bestemt ingen undtagelse, selvom hans musik også rummer en rørende mildhed, der kommer rent fra hjertet.

Stambar efter lukketid
Albummets blanding af egne og andres sange fungerer nærmest som et beskedent monument over Fritts, der brænder stilfærdigt igennem i underspillede arrangementer, hvor det sumpede miks af soul, country, blues og rock’n’roll kunne være rørt sammen på hans stambar efter lukketid.

Men skiven er nænsomt indspillet i et hjemmestudie tilhørende det tidligere The Civil Wars-medlem John Paul White, der er medproducer på pladen, og garvede sumprotter som Spooner Oldham, Reggie Young og David Hood giver en hånd med uden at forstyrre indtrykket af, at man hører selve essensen af Fritts.

Den ægte vare på Amager

Tilsat sin pragtfulde personlighed og indgroet troværdighed synger han om essentielle emner som grillkyllinger, kærlighed og sjælden sygdom med ramponeret stemmepragt, der er lyden af en hårdt prøvet oldtimers dårlige ånde og tvivlsomme tandkød.

Resultatet er morsomt, bevægende og en soleklar triumf for den aldrende outsider i skyggen.

 

’Oh My Goodness’ streames hos NPR