Helt nøgen: Sangerinde i opløsning

Hudløse Cat Power falder atter fra hinanden på endnu et enormt sensitivt, men også ret stærkt album

Cat Power alias 46-årige Chan Marshall synger duet med popstjernen Lana Del Rey på sit første udspil siden 2012. Foto: Julien Bourgeois
Cat Power alias 46-årige Chan Marshall synger duet med popstjernen Lana Del Rey på sit første udspil siden 2012. Foto: Julien Bourgeois

Cat Power: 'Wanderer' (Domino/Playground) Ude 5. oktober

En kat har som bekendt ni liv. Cat Power har vist ikke mange tilbage.

Gennem et par årtier har sangerinden og sangskriveren, der i virkeligheden hedder Chan Marshall, kæmpet med sygdom, sammenbrud og misbrug i en grad, så selvdestruktiv adfærd efterhånden er blevet et adelsmærke for amerikaneren.

Kattens: Diva gjorde det umulige Popstjerne: Jeg er bankerot og syg!

Efter en seks år lang pladepause, som er karrierens længste, er hun tilbage i ramponeret stil med ’Wanderer’, der svajer utilregneligt, som om den kan falde fra hinanden hvert øjeblik.

Men det er selve kvaliteten ved Cat Powers musik, der er så hudløs, at hun fremstår nøgen på grænsen til pelset.

Forgængeren ’Sun’ var overraskende elektronisk, men på spartanske ’Wanderer’ udforsker hun atter sin karakteristisk skramlede blanding af forhutlet folk, baldret blues og kuldslået soul.

Skælvende sjæl
Marshall er hverken en stor musiker eller en stor sangskriver, og alligevel formår hun på nærmest intuitiv, amatøragtig vis at skabe nærvær og glød på en plade, som man fornemmer, hun har investeret hele sin skælvende sjæl i.

Brusende ’Woman’ er nok det eneste nummer, hun kan forvente vil blive spillet i radioen, og det er ikke kun, fordi Lana Del Rey medvirker, men ellers er ’Wanderer’ nærmest selvudslettende i sin underdrejede antisound.

Kattens: Diva gjorde det umulige

Marshall har en lang tradition for at lave coverversioner af forbilleder som blandt andre Bob Dylan, The Rolling Stones og Joni Mitchell. Denne gang kaster hun sig såmænd nænsomt over Rihannas pianoballade ’Stay’, der får melodramaet skrællet helt af med slående effekt.

Kælen copycat

Når ikke Marshall fremstår helt afklædt, så synger hun med følelserne uden på tøjet, og ’Wanderer’ er en plade, der trænger til et kram. Cat Power gør i hvert fald.

Hun lyder igen som en hængt kat.

Coveret til Cat Powers tiende album, 'Wanderer', der varer 38 minutter og som amerikaneren selv har produceret.
Coveret til Cat Powers tiende album, 'Wanderer', der varer 38 minutter og som amerikaneren selv har produceret.