King George

Føl dig ensom i selskab med majestætisk kollektion fra countryens største stemme

George Jones - legendens glansperiode fra 1965-1971 støves sublimt af på 'The Great Lost Hits'. (Polfoto)
George Jones - legendens glansperiode fra 1965-1971 støves sublimt af på 'The Great Lost Hits'. (Polfoto)

George Jones: 'The Great Lost Hits' (Time Life/Warner)

Countrygenren er velsignet med nogle af populærmusikkens mest formidable vokalister, men selv ikke Merle Haggard, Conway Twitty og Willie Nelson har kunne matche det imposante croon fra navnkundige George Jones.

Manden fra Saratoga, Texas startede i 1950'erne som en herlig klon af sin helt, Hank Williams, der også var et forbillede, hvad angik alkoholindtagelse, skilsmisser og en fuldkommen utilregnelig adfærd, der i 1970'erne gav urostifteren tilnavnet 'No Show Jones'.

På det tidspunkt var Jones' skiver svøbt ind i Nashvilles vulgære sentimentalitet, men i 1960'erne kunne galningen synge en lægeroman, så selv trivialiteter lød som hjerteskærende skæbnefortællinger.

Elvis Orbison
Opsamlingen 'The Great Lost Hits' præsenterer 34 højdepunkter fra Jones' tid hos Musicor Records i årene 1965-1971, hvor han indspillede omkring 250 numre, og 'lost' i pladetitlen hentyder til, at optagelserne i mange år ikke har været tilgængelige for udgivelse på grund af juridiske forviklinger.

Skæringerne er dog tidløse, så de har sagtens kunne tåle at være gemt væk

Sjælesygen driver ned ad væggene på tragikomiske 'Things Have Gone To Pieces', der bæres frem af en af Jones' mest gribende præstationer, hvor kapaciteten konsoliderer sin særlige sans for at vride livslede ud af mundvigen som en blanding af Roy Orbison og Elvis Presley.

Bugner af patos
I glansperioden havde Jones en uhørt fylde, klarhed og kraft i den højstemte stemmeføring, der også var et mesterligt instrument til at få honky tonk som 'Love Bug', 'Milwaukee, Here I Come' og 'Feeling Single, Seeing Double' til at galopere mod nærmeste vandhul på aldeles medrivende vis.

Det er dog først og fremmest i skikkelse af ballademager, at Jones triumferer, og kendingsmelodien 'A Good Year For the Roses' bugner af patos tilsat den underliggende galskab, der fundamentalt gør legendens svulmende sjælere så endeløst dragende og dybt fascinerende.

1 af 2 George Jones - utilregnelig crooner fra Texas. (Polfoto)
2 af 2 George Jones - legendens glansperiode fra 1965-1971 støves sublimt af på 'The Great Lost Hits'. (Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer