Legenden lever: Sådan skal det gøres

Overmusikalske Ry Cooder helliger sig gamle spirituals på sit himmelske nye album 'The Prodigal Son'

Ry Cooder tager på en sjælden turné i både Nordamerika og Europa i år, men han har ikke offentliggjort dansk koncert. Foto: Joachim Cooder
Ry Cooder tager på en sjælden turné i både Nordamerika og Europa i år, men han har ikke offentliggjort dansk koncert. Foto: Joachim Cooder

Ry Cooder: 'The Prodigal Son' (Fantasy/Universal) Ude 11. maj

De fleste store musikere bliver som regel værre med årene, men Ry Cooder er ikke, som den slags er flest.  

I en alder af 71 er kapaciteten aktuel med ’The Prodigal Son’, der såmænd er blandt hans bedste album i bemærkelsesværdigt eklektisk karriere.

Grænseoverskridende amigos

Siden årtusindskiftet har Cooder udsendt en stribe kvalitetsbevidste skiver i ganske forskellige genrer, som multitalentet mestrer på ubesværet vis, og efter pragtfulde plader inspireret af blandt andet cubansk, mexicansk og amerikansk folkemusik helliger han sig nu spirituals.  

’The Prodigal Son’ består af tre numre af Cooder selv samt otte coverversioner af klenodier, som han gør til sine egne ved at åbne ens øjne for sange af folk som Blind Willie Johnson, Blind Roosevelt Graves og Blind Alfred Reed.

Indtrængende appeal
Manden fra Santa Monica er en exceptionelt smagfuld guitarist, men repertoiret kræver også stemmepragt, og nærmest naturstridigt virker det som om, han har fået ny luft som vokalist med indtrængende appeal og kraftfuld patina. 

I et usminket lydbillede imponerer Cooders dybt rungende blanding af blues, gospel og rock’n’roll ved at trække den støvede, gudfrygtige musikhistorie ind i nutiden med sympati for den lille mand og indignation mod magthaverne. 

Magelig mestermusikant

’You Must Unload’, der blev skrevet i 1927, er en ekstraordinær opsang til ’you money-loving Christians’, mens det handler om selvrespekt, skyld og frelse, når sangeren gør ’Nobody’s Fault but Mine’ til en uafrystelig hymne, der står i sumpvand til halsen.

Livsbekræftende mama

Cooder har overlevet alskens modeluner og branchens trivielle faldgruber uden en ridse i integriteten, og som en ambassadør for anstændighed fortsætter han med at være en garant for uspolerede toner i topklasse.

De gamle samarbejdspartnere The Rolling Stones, Santana og Eric Clapton er for længst døde musikalsk, men Cooder kommer til at lave levende musik, til han dør.

Coveret til Ry Cooders 16. studiealbum, 'The Prodigal Son', der er indspillet i Los Angeles og varer 50 minutter.
Coveret til Ry Cooders 16. studiealbum, 'The Prodigal Son', der er indspillet i Los Angeles og varer 50 minutter.
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag