Løbet er kørt: Springsteen er færdig

Rockstjernen cementerer sin karrierekrise med flad optagelse af forlorent onemanshow på Broadway

69-årige Bruce Springsteen er alene på scenen i New York - bortset fra en gæsteoptræden af hans mangeårige hustru, Patti Scialfa. Foto: AP
69-årige Bruce Springsteen er alene på scenen i New York - bortset fra en gæsteoptræden af hans mangeårige hustru, Patti Scialfa. Foto: AP

Bruce Springsteen: 'Springsteen On Broadway' (Columbia/Sony) Ude 14. december

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Bruce Springsteen er som bekendt født til at løbe, men han kommer ingen vegne. Giganten går baglæns.

Han har ikke udsendt et reelt studiealbum siden 2012. Og ikke et væsentligt siden ’Tunnel of Love’ fra 1987. Ja, det er 31 år siden.

Se også: Springsteen i sorg: Jeg er helt knust

Når de gamle mestres skrivemaskiner svigter, så begynder de ofte at fordrive tiden med noget andet. Springsteen skrev selvbiografien ’Born to Run’, og med udgangspunkt i bogen har han det seneste år opført et onemanshow i intime rammer på Broadway.

Se også: Springsteen: Syg i hovedet

Den ikke mindre end 236. og sidste optræden finder sted 15. december, hvor koncertfilmen ’Springsteen On Broadway’ samtidig slippes løs på Netflix, men allerede dagen før udkommer optagelsen som livealbum.

Det er nogenlunde ligeså svært at komme igennem som hans erindringer. Og med en spilletid på to en halv time føles pladen ligeså langtrukken.

Skarp iagttager
69-årige Springsteen har udvalgt 16 sange, der knap så overraskende fortrinsvis er fra før 1990, men det meste af tiden går med at blotlægge hans tilværelse som en baptistpræst, der ihærdigt læser op fra en teleprompter.

Legenden har altid været en skarp iagttager og begavet analytiker, og det er han også på ’Springsteen On Broadway’, hvor han imidlertid fremstår forloren og fastlåst i den nøje koreograferede forestilling, som dybest set strider mod rock’n’rolls uregerlige væsen.

Se også: Helt uhørt: Da Bossen var bums

Veteranens stemme er slidt. Det samme er hans flade, akustiske udgaver af nøglenumrene ’Thunder Road’, ’Dancing in the Dark’ og ’Born to Run’. Det er, som om han efterhånden har spillet livet ud af dem.

Se også: Utroligt: Bossen begik selvmord igen

Han genopfinder ’Tenth Avenue Freeze-Out’ i en herlig pianoversion, og ‘Tougher Than the Rest’ er også vellykket, bortset fra at hans kone, Patti Scialfa, lyder som en blanding af Emmylou Harris og en rusten havelåge på kor.

’Springsteen On Broadway’ underbygger indtrykket af en sejtrækker, der har tømt sig selv. Næste år planlægger han at udgive nyt album, og det er allersidste udkald for en mand, der tilsyneladende er løbet tør for landevej.

Coveret til dobbeltalbummet 'Springsteen On Broadway', som varer hele 150 minutter og indeholder 16 sange.
Coveret til dobbeltalbummet 'Springsteen On Broadway', som varer hele 150 minutter og indeholder 16 sange.
 

218 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Delbert McClinton and Self-Made Men + Dana: 'Tall, Dark, & Handsome' (Hot Shot-album/Ude 26. juli)
2.Ty Segall: 'First Taste' (Drag City-album/Ude 2. august)
3.Russian Circles: 'Blood Year' (Sargent House-album/Ude 2. august)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Bombay Bicycle Club: 'Demos 2004-2008' (Mmm...-album/Ude nu)
2.Sofia Bolt: 'Waves' (Loantaka-album/Ude nu)
3.Sigur Rós: 'Ágætis byrjun - 20th Anniversary Deluxe Edition' (Krunk-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere