Madonna: Stadig dronningen

Gode gamle Madonna forsvarer tronen med festligt nyt album, der funkler under discokuglen

Madonna - i en alder af 53 fejer hun prinsesserne af dansegulvet. (Foto: Mert & Marcus)
Madonna - i en alder af 53 fejer hun prinsesserne af dansegulvet. (Foto: Mert & Marcus)

Madonna: 'MDNA' (Interscope/Universal) Udkommer mandag 26. marts Koncert mandag 2. juli i Parken, København

Madonna fylder 54 til sommer, og hun kunne sagtens være mor til Britney Spears, Rihanna og Lady Gaga, men med ’MDNA’ understreger veteranen, at hun stadig er dronningen af pop.

Det siger måske nok lige så meget om prinsessernes seneste album som Madonnas tolvte i rækken, der ikke desto mindre er et af hendes absolut mere gennemarbejdede, veloplagte og fornøjelige af slagsen.

Coveret til Britney Spears' nye album, 'Femme Fatale'. INTL. Album-anm. Nyt Britney-album: Party uartig!

’MDNA’ vil næppe vælte verden, men det kan sagtens vælte alverdens dansegulve, for amerikaneren er i hoftevridende festhumør under den glinsende discokugle, hvor hun altid har boltret sig bedst.

Dunkel og dristig
Pletskuddet ’Gang Bang’ er et af karrierens mest radikale numre og skivens ubestridte højdepunkt. En dunkel og dristig skæring, der pumper suggestivt med et nærmest diabolsk drive, som er dragende på niveau med madammens kavalergang. Fantastisk.

Rihanna - sangerinden fra Barbados gentager sig selv igen. (Foto: PA/Yui Mok) INTL. Album-anm. Rihanna på Crazy Daisy

Også hårdtpumpede ’Some Girls’ fungerer glimrende, mens Madonna leger med formen på funky ’I Don’t Give a F’, og der er dømt ubekymret sommerpop i form af stabile ’Turn Up the Radio’ og ’Superstar’.

Helt malplaceret
William Orbit og en snes andre sangskrivere og producere har udstyret stilikonet med et driftsikkert materiale samt et effektivt blinkende lydbillede, så man skal helt hen på de sidste af albummets tolv numre - deluxe udgaven har sytten - før ’MDNA’ viser markante svaghedstegn.

Lady Gaga - amerikaneren er ikke just skræmmende god. (Foto: AP/Shuji Kajiyama) INTL. Album-anm. Lady Gaga i kejserindens nye klæder

De to afsluttende ballader tangerer dog ’Evita’-pladder tilsat en melodramatisk højtidelighed, der er helt malplaceret, men Madonna har aldrig været nogen hverken fornuftig eller fuldendt monark, og hun er som bekendt ikke den eneste regent, der på godt og ondt gør, hvad der passer hende.

Alt i alt forlænger Madonna dog sit enevælde med ’MDNA’, og i en alder, hvor hun kunne være bedstemor, er hun fortsat pigepoppens bedste.

1 af 3 Madonna - hun er fortsat forførende på poptronen. (Foto: Universal)
2 af 3 Coveret til Madonnas 'MDNA' - hendes tolvte album.
3 af 3 Madonna - i en alder af 53 fejer hun prinsesserne af dansegulvet. (Foto: Mert & Marcus)
0 kommentarer
Vis kommentarer