Mageløs rockmama

Lucinda Williams er storleverandør af den ægte vare på mesterligt dobbeltalbum

Lucinda Williams - sangskriveren fra Louisiana har genfundet gnisten. (Foto: Highway 20)
Lucinda Williams - sangskriveren fra Louisiana har genfundet gnisten. (Foto: Highway 20)

Lucinda Williams: 'Down Where the Spirit Meets the Bone' (Highway 20/Border) Ude 29. september

Omkring årtusindskiftet begik Lucinda Williams nogle af tidens mest bevægende og dybe americana-skiver, men efterfølgende mistede hun sin mojo på tre mere beherskede udspil.

Nu har veteranen fundet den igen, og inspirationen fosser ud af hende i en grad, så hun kan fylde dobbeltalbummet ’Down Where the Spirit Meets the Bone’ med en kaskade af klassesange for voksne.

Hjerteblod fra gammelt sår

Den 61-årige kapacitet fra Louisiana er tilbage med et organisk drive og en nyfunden selvsikkerhed, der ikke mindst kommer til udtryk i hendes vidunderligt tilbagelænede vokalstil.

Ud af sydens sump
Stemmen er sprækket som et par gamle cowboystøvler, men rockmama sparker røv med formidabel hjælp fra blandt andre Pete Thomas, Bill Frisell, Ian McLagan og ikke mindst Greg Leisz, der stryger guitargnister ud over lidenskabeligt glødende numre.

Tony Joe White træder ud af sydens sump for at kaste voodoo over den indignerede bluesskæring ’West Memphis’, mens ’Protection’ rocker urokkeligt på et funky AC/DC-beat. 

Antændt ildsjæl

’Stand Right By Each Other’ svajer som årgangssoul fra Muscle Shoals, og smertelige ‘Cold Day In Hell’ er et af flere eksempler på, at Williams stadig kan synge bunden helt ud af en ballade.

Hendes tekster kunne tyde på, at hun gentager de samme fejltagelser igen og igen i sit kærlighedsliv, men musikalsk har hun i hvert fald lært af sine nedture, og ånden er til stede så knoglerne rasler på ’Down Where the Spirit Meets the Bone’.