Mandfolket vi har manglet

Sturgill Simpsons nye pragtværk understreger, at kometen er kommet for at blive

Sturgill Simpson - den begavede troubadour fra Kentucky er både traditionalist og fornyer. (Foto: Warner)
Sturgill Simpson - den begavede troubadour fra Kentucky er både traditionalist og fornyer. (Foto: Warner)

Sturgill Simpson: 'A Sailor's Guide to Earth' (Atlantic/Warner) Udkommer fredag 15. april

Legenden Merle Haggard stillede cowboystøvlerne forleden som en af countrymusikkens sidste autentiske kæmper, så det er jo ekstra belejligt, at en yngre kapacitet omsider er trådt eftertrykkeligt i karakter i den ellers så udvandede genre.

Navnet er Sturgill Simpson, og han formår at løfte den vægtige arv fra Haggards gyldne generation, der også tæller Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson og Kris Kristofferson.

Merle Haggard ved sin ranch i Palo Cedro i det nordlige Californien anno 2007. Han blev 79. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Gigantisk countrystjerne er død

Simpson slog igennem i 2014 med mageløse ’Metamodern Sounds in Country Music’, hvor han ærede countryens traditioner, men samtidig videreudviklede stilarten tilsat en særligt psykedelisk og forbavsende kosmisk twist.

Den nu 37-årige komet fra Kentucky fulgte albummet op med en intensiv verdensturne, der indbefattede to fænomenale koncerter i Danmark, og det er netop tilværelsen væk fra familien, der har påvirket hans nye poetiske pragtværk, ’A Sailor’s Guide to Earth’.

Både sangene og stemmen
Simpson har en fortid i den amerikanske flåde, og han bruger intelligent søen som en metafor for livet på landevejen i en foranderlig sangcyklus, der i blødende vendinger ofte kredser om savnet af hans nyfødte søn derhjemme. 

Musikalsk genopfinder Simpson sig selv ved hjælp af udbredt brug af en medrivende blæsersektion, og flere overfunky skæringer og rørende ballader kan nærmest betegnes som hillbilly-soul.

Sturgill Simpson - amerikaneren optrådte for første gang på dansk grund. (Foto: Henning Hjorth) Koncert-anm. En ny sherif i byen

Troubadouren besidder både supersangene og den nasale nerve i stemmen, der påkræves for at gennemføre det ambitiøse projekt i en grad, så man sidder tilbage med den klare fornemmelse af, at vi har at gøre med et alt for sjældent mandfolk, der kun lige er startet på en lang glorværdig karriere.

Frelseren har hermed sparket døren helt ind. Og hold da kæft hvor er han velkommen.

Sturgill Simpson på Tønder Festival i fjor - til sommer spiller han på Roskilde. (Foto: Per Lange)
Sturgill Simpson på Tønder Festival i fjor - til sommer spiller han på Roskilde. (Foto: Per Lange)
 

1 af 4 Nyligt afdøde Merle Haggard og Sturgill Simpson, der fortsætter i gigantens fodspor. (Foto: Facebook)
2 af 4 Sangskriveren før sin første danske koncert i Pumpehuset i København anno 2014. (Foto: Anthon Unger)
3 af 4 Coveret til Sturgill Simpsons selvproducerede tredje album, der er hans debut på hæderkronede Atlantic.
4 af 4 Sturgill Simpson - den begavede troubadour fra Kentucky er både traditionalist og fornyer. (Foto: Warner)
1 kommentar
Vis kommentarer