Metallica er tilbage: Det grå album

Legendernes meget længe ventede opus er hverken et mesterværk eller et makværk

Metallica - veteranerne fra venstre: Robert Trujillo, Lars Ulrich, James Hetfield og Kirk Hammett. Foto: Universal
Metallica - veteranerne fra venstre: Robert Trujillo, Lars Ulrich, James Hetfield og Kirk Hammett. Foto: Universal
Følg Musik
Følg INTL. Album-anm.

Metallica: 'Hardwired... To Self-Destruct' (Blackened/Universal) Udkommer 18. november

Det er længe siden, Metallica holdt op med at lave væsentlige album. Og nu virker det ikke engang vigtigt for dem at gå i studiet længere.

Men mere end otte år efter udgivelsen af pålidelige ’Death Magnetic’ er de omsider klar med ’Hardwired… To Self-Destruct’, der dermed afslutter den længste pladepause i bandets 35 år lange karriere.

Lars Ulrich: Jeg flytter hjem hvis...

Som Lars Ulrich bemærkede i et interview med Ekstra Bladet for nyligt, så indspillede The Beatles hele deres historiske katalog på kortere tid, men Metallica har naturligvis ikke knoklet nonstop med ’Hardwired… To Self-Destruct’ siden efteråret 2008.

Kvartetten har turneret, lavet et ligegyldigt album med Lou Reed, turneret, lavet en ligegyldig koncertfilm, turneret, turneret og turneret igen.

Metallica: Tomme tønders buldren

Men for at fortsætte den lukrative turnevirksomhed er man i længden tvunget til at udsende en ny skive, og nu er den her altså.

Har den så været ventetiden værd? Tja.

Veltilpasse familiefædre
’Hardwired… To Self-Destruct’ er et solidt og driftsikkert album, men det er bestemt ikke noget stort kunstnerisk statement fra metalmusikkens genrekonger.

Der er langt op til mesterværkerne ’Master of Puppets’ og ’The Black Album’, men også et stykke ned til makværkerne ’Reload’ og ’St. Anger’. Det er snarere ’The Grey Album’.

Metallica giver fire udsolgte koncerter i Royal Arena på Amager i februar. Foto: Universal
Metallica giver fire udsolgte koncerter i Royal Arena på Amager i februar. Foto: Universal

Bandets fire mangemillionærer har rundet de 50, og ’Hardwired… To Self-Destruct’ er lyden af en lille flok veltilpasse familiefædre, der hygger sig mere end de hærger. På den fede måde.

Metallica har ændret sig en del gennem årene, men alligevel er pladen klassisk Metallica.

Heavyhygge med Metallica

De tre velfungerende singleforløbere, ’Hardwired’, ’Atlas, Rise!’ og ’Moth Into Flame’, er karakteristiske for albummets direkte tone, og James Hetfields autoritære rytmeguitar trækker magtfuldt læsset, mens frontmanden spreder masser af medrivende riffs ud på pladen.

Iørefaldende ’Now That We’re Dead’ rejser sig knejsende som et olmt monster, men selv når orkesteret spiller et nummer med titlen ’Here Comes Revenge’, er de ufarlige.

Tendens til tomgang
Slipknot har i årevis taget metals voldsomhed til nye højder, Gojira har løftet stilarten mod svimlende luftlag, og Metallicas gamle rivaler i Slayer trak atter thrash gennem helvede på sidste års besættende ’Repentless’.

Metallica er harmløse i 2016, men de får immervæk Volbeat til at minde om ’Den store bagedyst’, når Hetfield hæver stemmen på vældige ’Confusion’.

Falliterklæring: Volbeat sælger ud

Til gengæld er ’Murder One’ en klodset hyldest til Lemmy, og som ikonet fra Motörhead kender Metallica heller ikke denne gang til mådehold. Stort set alle albummets tolv numre varer mellem seks og otte minutter, men flere af dem føles færdige efter fire.

Ulrichs trommespil swinger med forbløffende overskud, og navnlig på en fartgal skæring som den herlige afskedssalut, ’Spit Out the Bone’, er danskeren da helt forrygende.

Metallica: 45.000 billetter flået væk

Rytmeholderen skal i intens træningslejr, hvis han har tænkt sig at spille ligeså præcist live, og hans tunge kommer nok til at ligge nede på scenegulvet i Royal Arena næste år.

Det bliver forfriskende at høre titanernes nye sange. Men de kommer til at blegne i forhold til de gamle. Metallica kunne have lavet ’Hardwired… To Self-Destruct’ på otte uger.

Coveret til Metallicas tiende studiealbum, der har en spilletid på 77 minutter i standardudgaven.
Coveret til Metallicas tiende studiealbum, der har en spilletid på 77 minutter i standardudgaven.
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+