Pragtfuldt farvel fra en død mester

Allen Toussaints posthume album er som et saligt selvportræt af Mr. New Orleans

Allen Toussaint - fortolker numre af blandt andre Professor Longhair og sig selv. (Foto: Michael Wilson)
Allen Toussaint - fortolker numre af blandt andre Professor Longhair og sig selv. (Foto: Michael Wilson)

Allen Toussaint: 'American Tunes' (Nonesuch/Warner) Udkommer fredag 10. juni

Da Allen Toussaint pludselig døde af et hjerteanfald i efteråret, mistede New Orleans en af sine væsentligste, musikalske ambassadører.

Inden Toussaint i en alder af 77 drattede om på et hotelværelse i Madrid, havde han dog indspillet en stribe vidunderlige sange, der nu udgives som ’American Tunes’ med hjælp fra den fortræffelige producer Joe Henry.

Allen Toussaint anno 2009 - multitalentet er ikke til at stå for. (Foto: AP/Dave Martin) INTL. Album-anm. Den gamle mester fra New Orleans

Albummet er på mange måder et velskabt mindesmærke over legendens karriere som en musiker, sangskriver, arrangør og sanger, der er indbegrebet af New Orleans.

Så snart han rører pianoet på åbningsnummeret ’Delores’ Boyfriend’, transporteres man øjeblikkeligt til pragtfuldt døsige The Big Easy ved Mississippi-flodens munding.

Overmusikalske evner
Det er netop albummets instrumentale solonumre med Toussaint ved tangenterne, der gør størst indtryk i form af mandens uforligneligt rullende og funky spillestil, der ubesværet fungerer som en skøn påmindelse om kapacitetens overmusikalske evner.

Han hylder forbilledet Professor Longhair med pionerens ’Hey Little Girl’ og ’Mardi Gras in New Orleans’, mens Toussaints nok mest kendte skæring, ’Southern Nights’, serveres med et herligt, nyt svaj.

Enestående Aaron Neville - synger stadig som en engel. (Foto: AP/Laurent Gillieron) INTL. Album-anm. Mirakelmager med måde

Med hjælp fra blandt andre Bill Frisell fortolker Toussaint klenodier af Duke Ellington, Fats Waller og Bill Evans på behændig vis, men Rhiannon Giddens’ lidt for påtagede vokal er et forstyrrende element på to skæringer.

Til sidst synger Toussaint selv Paul Simons overdådige ’American Tune’ med en stemme så hjerteknusende gavmild og uspoleret, at hele hans mangeårige virke flasher forbi.      

En betagende afsked.

Coveret til Allen Toussaints afskedsalbum, 'American Tunes', der har en spilletid på 52 minutter.
Coveret til Allen Toussaints afskedsalbum, 'American Tunes', der har en spilletid på 52 minutter.
 

1 af 2 Barack Obama overrækker The National Medal of Arts til Allen Toussaint i juli 2013. (Foto: All Over)
2 af 2 Allen Toussaint - fortolker numre af blandt andre Professor Longhair og sig selv. (Foto: Michael Wilson)
3 kommentarer
Vis kommentarer