Ren magi: Man tror ikke sine ører

Trio Da Kali og Kronos Quartet i mirakuløs musikalsk symbiose på formidabelt album

Trio Da Kali stammer fra Mali, mens Kronos Quartet har base i San Fransisco. Foto: Jay Blakesberg
Trio Da Kali stammer fra Mali, mens Kronos Quartet har base i San Fransisco. Foto: Jay Blakesberg

Trio Da Kali and Kronos Quartet: 'Ladilikan' (World Circuit/Playground) Ude 15. september

Når afrikanske Trio Da Kali og amerikanske Kronos Quartet mødes på fantastiske ’Ladilikan’, er der ikke tale om et kultursammenstød, men snarere en overrumplende ubesværet symbiose mellem ellers umiddelbart markant forskellige mestermusikanter.

Strygerensemblet Kronos Quartet agerer respektfuld andenviolin til Trio Da Kalis nedarvede klange fra Mali, der tryllebinder med en til tider mirakuløs vægtløshed.

Verdensmænd ud over alle grænser

Ekstraordinære numre som ’Tita’, ’Garaba Mama’ og ’Eh Ya Ye’ er rige på liflige melodier, svalende rytmer og dyb spiritualitet, som ikke mindst udspringer fra Hawa Kassé Mady Diabaté gavmilde stemmebånd.

Magtfulde Kronos Quartet giver projektet kant og et skarpt moderne skær, men pladens store individuelle oplevelse er Lassana Diabaté, der brillerer på en traditionel afrikansk xylofon kaldet balafon tilsat et så blændende overskud, at man knap tror egne ører.

Gudemusik af en anden verden

Navnlig første halvdel af ’Ladilikan’ vibrerer med en svimlende overmusikalitet, mens flere af sangene på albummets anden del imidlertid blot når et mere behersket niveau.

Selv i de stunder, hvor Trio Da Kali og Kronos Quartet kun er gode, emmer gruppernes bemærkelsesværdige samarbejde ikke desto mindre af en generøs menneskelighed, man alt for sjældent oplever, når kulturer støder sammen.

'Ladilikan' indeholder primært afrikanske folkesange, men også to amerikanske gospelnumre.
'Ladilikan' indeholder primært afrikanske folkesange, men også to amerikanske gospelnumre.