Rockikon udfører bizart dyreforsøg

Lunefulde Neil Young udsender aparte liveplade med heste, hunde og køer på kor

Neil Young på scenen i Chicago sidste år - canadieren optræder på sommerens Roskilde Festival. Foto: AP
Neil Young på scenen i Chicago sidste år - canadieren optræder på sommerens Roskilde Festival. Foto: AP

Neil Young + Promise of the Real: 'Earth' (Reprise/Warner) Udkommer fredag 24. juni

Neil Young har udført talrige ejendommelige krumspring på sin slingrende løbebane, og nu er den gal igen med den utilregnelige galning.

På livepladen ’Earth’ binder veteranen såmænd tretten sange sammen med dyrelyde - ja, det var dyrelyde - til en 97 minutter lang koncertkomposition, der svarer til at opleve den gamle bonderøv optræde på en landejendom.

Neil Young - på scenen for The Bridge School i oktober 2010. (Foto: AP/Tony Avelar) INTL. Album-anm. Neil, Bob og alle de andre

Inden så længe indtager Young jo Dyrskuepladsen, men hvis man vil høre ham gakke ud med køer, insekter, frøer, hunde samt diverse fuglearter, så er det altså på ’Earth’, det foregår.

Ideen fungerer lidt bedre, end man skulle tro, hvilket dog siger mere om påfundet, der naturligvis er hippiens måde at redde verden på.

Det er både skørt og tilsat hest, men den 70-årige spillemand har udskiftet backingbandet Crazy Horse med Promise of the Real, der også sparker godt fra sig.

Måske en chimpanse
’Earth’ indeholder optagelser fra sidste års turne med gruppen, der kommer med på Orange, hvor de forhåbentlig husker deres flotte vokalharmonier og flossede attitude.

Young og Promise of the Real udgav i fjor det ualmindeligt sjuskede økoflip ’The Monsanto Years’, der desværre er repræsenteret med fire numre på ’Earth’, men selv når sangene slet ikke er der, så lyner legendens buldrende tordenrock med en vis effekt.

Neil Young – den canadiske sanger, sangskriver og guitarist fylder 70 midt i november. (Foto: AP) INTL. Album-anm. Crazy legende: Helt ude i hampen

Som hele canadierens karriere veksler ’Earth’ mellem det strømførende og akustiske, og i sidstnævnte kategori imponerer især en orgel-simrende udgave af ’Mother Earth’ fra hovedværket ’Ragged Glory’, der bidrager med tre skønne skæringer.

Gode gamle ’Western Hero’ og ’Vampire Blues’ virker endnu, mens protestsangen ’Seed Justice’ aldrig har været udgivet før, og det forstår man godt. En chimpanse er det vist, der kæfter op undervejs, og den kunne ligeså godt have skrevet teksten.

Neil Young - den canadiske veteran udgiver primitive coverversioner. (Foto: AP/Mark Blinch) INTL. Album-anm. Rocklegende flipper ud igen

’Earth’ er Youngs ikke mindre end femtende livealbum, hvis man medregner skiverne i hans Archives Series. Landevejskrigeren dokumenterede sine koncertbedrifter langt mere definitivt på ’Rust Live’ og ’Weld’, men ’Earth’ er nu en herlig kuriøs tilføjelse til det omfattende katalog.

Da originalen slutter af med en 28 minutter lang ’Love and Only Love’ er det umuligt ikke at holde af manden, men han er godt nok svær at elske uafbrudt.

Neil Young på Orange anno 2008 - fredag 1. juli er rockgiganten tilbage. Foto: Thomas Lekfeldt
Neil Young på Orange anno 2008 - fredag 1. juli er rockgiganten tilbage. Foto: Thomas Lekfeldt
 

1 af 2 Coveret til Neil Young + Promise of the Reals 'Earth', der indeholder tretten numre fordelt på 97 minutter.
2 af 2 Neil Young på scenen i Chicago sidste år - canadieren optræder på sommerens Roskilde Festival. Foto: AP
12 kommentarer
Vis kommentarer