Stilhed efter stormen

Støjrockfænomenet J Mascis skruer helt ned for tordenvolumen på pragtfuld soloplade

J Mascis - amerikaneren har skrevet sig ind i en ny storhedstid. (Foto: Timothy Herzog)
J Mascis - amerikaneren har skrevet sig ind i en ny storhedstid. (Foto: Timothy Herzog)

J Mascis: ’Several Shades of Why’ (Sub Pop/Target) Ude mandag 14. marts

J Mascis synger som om, han lider af permanent snotophobning i samtlige ansigtsåbninger. De senere år er frontfiguren for støjrock-titanerne Dinosaur Jr. tilmed begyndt at se noget excentrisk ud med en troldmands-lignende og ganske flagrende, grå manke.

Mandens musik er dog hverken blevet mere flagrende eller farveløs med årene - faktisk tværtimod - og trods hård konkurrence er kapacitetens styrke i tonerne stærkere end brillerne og såmænd det mest bemærkelsesværdige karaktertræk hos den nu 45-årige banebryder fra Amherst, Massachusetts.

Nem at kende
Mens ligesindede kolleger som Pixies turnerer med bagkataloget, og Sonic Youth nøjes med at gentage sig selv på gedigen vis, så er de to aldeles heftige comeback-skiver fra Dinosaur Jr, ’Beyond’ fra 2007 og især ’Farm’ fra 2009, sjældne eksempler på, at man kan matche gamle bedrifter med nye sange, og de har medført en ny storhedstid for den gode Joseph.

Mascis’ opsigtsvækkende genkomst fortsætter med karrierens første studiealbum i eget navn, ’Several Shades of Why’, hvor han skruer helt ned for sin sædvanlige orkanvolume på en stribe langt overvejende akustiske og nænsomme sange.

Neil Young har altid inspireret Mascis' bragende guitarfeedback, og det er tydeligvis også den canadiske kæmpes afdæmpede udgivelser, der er inspirationen bag 'Several Shades of Why', men Mascis' herlige hyleri er endnu nemmere at genkende end Youngs, og alene derfor fremstår amerikanerens traditionalisme umiddelbart personlig.

Homogent værk
De 41 minutter er varierede og detaljerede tilsat violin, fløjte og vokalharmonier samt gæster som Kurt Vile og Ben Bridwell fra Band of Horses, men det er velmagten i Mascis' melodiske sangskrivning, der gør 'Several Shades of Why' så robust, tiltalende og umanerligt vellykket.

'Listen to Me', titelnummeret og 'Very Nervous and Love' glimter af poetisk rigdom på et homogent værk uden matte øjeblikke, og når han sætter strøm på riffet til 'Is It Done', kan man fornemme hele Mascis' fortid indhente ham i en brusende og kuldegysningsfremkaldende kaskade af forløsning.

Beundringsværdigt.

1 af 3 J Mascis - evigt inspireret af legendariske Neil Young. (Foto: Timothy Herzog)
2 af 3 Coveret til J Mascis' album, 'Several Shades of Why'.
3 af 3 J Mascis - amerikaneren har skrevet sig ind i en ny storhedstid. (Foto: Timothy Herzog)
0 kommentarer
Vis kommentarer