Suede er tilbage

Bedste udspil fra det koncertaktuelle britiske band i tyve år

Suede kigger overbevisende sig selv i kortene på 'Night Thoughts'. (Foto: PR Foto)
Suede kigger overbevisende sig selv i kortene på 'Night Thoughts'. (Foto: PR Foto)

Suede: 'Night Thoughts' (Warner)

Suede: 'Night Thoughts' (Warner)

Suede havde i den grad medvind fra starten, da de på forsiden af det dengang toneangivende musiktidskrift NME i 1992 blev udråbte til 'det bedste nye band i England' - vel at mærke inden de overhovedet havde udgivet noget som helst. Hypen blev heldigvis fulgt op af tre fænomenale singler inden debutalbummet 'Suede' landede i marts 1993 med stor succes såvel kunstnerisk som kommercielt.

Siden fulgte hovedværket 'Dog Man Star' (1994), der dog også bød på en afsked med guitaristen (og sangskriveren) Bernard Butler, og siden blev det aldrig helt det samme, som man siger. Bevares, gruppens tredje album 'Coming Up' besad stadig høj klasse på sangskrivningsfronten, men uskylden var på en eller anden måde væk og siden forsvandt magien også i en støvsky af kokain og stedse ringere plader.

Suede: Nu tager vi musikken alvorligt

I 2003 valgte man så klogeligt at lukke og slukke, men da ingen af gruppens medlemmer - og da slet ikke frontfiguren Brett Anderson - formåede at skabe en karriere i eget navn for nu at sige det pænt, tog man igen på landevejen i 2010, hvilket blandt andet førte til en rærlig koncert på Smukfest i Skanderborg samme år og det mildest talt ikke synderligt overbevisende comeback-album 'Bloodsports' i 2013.

Omslaget til 'Night Thoughts' er fotograferet af Lucy Ray
Omslaget til 'Night Thoughts' er fotograferet af Lucy Ray
 

Anderson og kompagni har med andre ord noget at bevise med aktuelle 'Night Thougts'. Nemlig at de har andet end laurbærrene med i bagagen. Og det lykkes et godt stykke hen ad ad vejen, da det ubetinget er gruppens mest inspirerede udspil siden førnævnte 'Coming Up'. Anderson har selv udtalt, at Frank Sinatras klassiker 'In the Wee Small Hours' fra 1995 har været en stor inspirationskilde under tilblivelsen. Ikke fordi Anderson giver den som fløjlscrooner her, men snarere tanken om albummet som et samlet værk frem for en samling mere eller mindre tilfældigt sammenskovlede sange samt tonen og stemningen af natlig eftertænksomhed.

Krampetrækninger fra Suede

Men hvor Frank længtes efter den forsvundne kærlighed er 'Night Thougts' snarere en elegi over den tabte ungdom, hvilket man kan aflæse af to centrale titler - 'When You Are Young' og 'When You Were Young' - og det er i det spændingsfelt, at albummets 12 kompositioner udspiller sig.  Hvor man både kan huske, hvordan det var at være 'Outsiders' og samtidig er klar over, at det løb nu for længste er kørt, efter at man selv har fået ansvar for andres liv end sig eget. Ganske rørende udmøntet i sangen 'I Don't Know How to Reach You', der egentlig bygger på Andersons egne erindringer om bruddet med sin far, men nu synger han sangen fra farens synspunkt.

Suede for galleriet

Musikalsk er 'Night Thougts' bygget op over Suedes velkendte neo-glam lyd med Andersons høje, teatralske vokal og Richard Oakes diskante og dissonante guitarer i front, men tilsat både børnekor og strygerorkester. Det fungerer ganske overbevisende og leder ind i mellem tankerne hen på 'Dog Man Star' uden dog at rumme helt så store sange. Mindre kan dog også gøre det. Suede er tilbage og lyder mere vitale og vedkommende end de har gjort meget længe.

Albummet ledsages i visse versioner med en film instrueret af Roger Sargent.

Suede spiller en for længst udsolgt koncert i Koncerthuset, Kbh., 1. februar og optræder endvidere på årets Tinderbox festival i Odense.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby