Ukendte stjerner

Oplysende og underholdende dokumentar om legendariske The Wrecking Crew

Se traileren til *The Wrecking Crew'.

 
'The Wrecking Crew'. Instr.: Danny Tedesco. Kan streames på iTunes m.fl. fra 3. september

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

’The Wrecking Crew’ ligger i forlængelse af ’Standing in the Shadows of Motown’ (2002) og ’Muscle Shoals’ (2013) i det den fortæller historien om en gruppe musikere, der er stort set ukendte af offentligheden til trods for, at de har medvirket på utallige hits. Denne gang drejer det sig, som titlen indikerer, om det Los Angeles-baserede såkaldte Wrecking Crew, der op gennem tresserne spillede med på hits som ’Be My Baby’ (og de fleste andre store Phil Spector-produktioner), Nancy Sinatras ’These Boots Are Made for Walking’, The Byrds’ ’Mr. Tambourine Man’, The Mamas & The Papas’ ’California Dreamin’ osv. osv., lige som det var dem Brian Wilson ringede til, da hans kompositioner blev så avancerede, at The Beach Boys ikke længere selv var i stand til at spille dem, og det er altså dem, der udgør rygraden på hovedværker som ’Pet Sounds’ og ’Smile’.

The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome) INTL. MusikNYT - 22. aug. 2015 - kl. 14:12 Hemmelige stjerner bag adskillige 60'er-hits

Et af kernemedlemmer i det løst baserede musikalske kollektiv var guitaristen Tommy Tedesco, og det er hans søn Danny, der har lavet dette rørende og stærkt oplysende con amore-projekt, der har været undervejs siden 1996 og første gang så dagens lys i 2008 på diverse filmfestivaler. Men det er først nu, at man via crowdfunding har fået rejst pengene til at købe rettighederne til de absurd mange musikalske godbidder undervejs, og dermed har fået muligheden for en bredere distribution af herlighederne.

'The Wrecking Crew' er bygget op omkring en rundbordssamtale med nogle af kernemedlemmerne, bl.a trommeslageren Hal Blaine og bassisten Carol Kaye krydret med arkivklip samt interviews med alt og alle fra førnævnte Brian Wilson over Leon Russel, Glen Cambell, og Jimmy Webb til Herb Albert, der rammende kalder dem 'an established groove machine'. 

The Beach Boys'  gudealbum 'Pet Sounds', der blev udsendt i maj 1966, ændrede på blot 36 minutter popmusikken for altid. (Foto: AP) Plus Den EVIGE dreng

Da det i begyndelsen af 1970'erne blev normen, at man selv skrev og spillede på sine sange, var studiemusikernes storhedstid overstået, men inden da var det ærefrygtindgydende, hvad de nåede at sætte aftryk på. Alene Hal Blaine har spillet på 40 nummer et singler, 150 top ti hits og har ifølge wikipedia medvirket på over 35.000 indpilninger. Det er da også noget.

Hvis man har blot den mindste interesse i populærmusikkens historie, er 'The Wrecking Crew' obligatorisk stof.   

 

1 af 2 Bassisten Carol Kaye var et af de mest fremtrædende medlemmer i The Wrecking Crew. (Foto: Sandrew Metronome)
2 af 2 Brian Wilson i selskab med trommeslageren Hal Blaine under indspilningerne af 'Good Vibrations'. (Foto: Sandrew Metronome)
2 kommentarer
Vis kommentarer