Van the mirakelman

Der er magi i luften, når Van Morrison nyfortolker mesterværket 'Astral Weeks' i en koncertoptagelse fra Hollywood Bowl

Van Morrison - i november 2008 under opførelsen af sin mytiske klassiker. (Foto: Lion Films Inc.)
Van Morrison - i november 2008 under opførelsen af sin mytiske klassiker. (Foto: Lion Films Inc.)

Van Morrison: 'Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl' (Listen to the Lion/EMI) Udkommer mandag 9. februar og senere på året som koncertfilm

5

Hvordan forbedrer man et mesterværk? Det gør man ikke. Og det prøver Van Morrison heller ikke med sin nye koncertudgave af kraftpræstationen ’Astral Weeks’, men legenden ærer sin største bedrift, fortolker den og minder ikke mindst om, hvilket endeløst fascinerende vidunder han skabte i solokarrierens begyndelse.

Magi er et misbrugt begreb, men i ordets egentlige betydning er ’Astral Weeks’ magisk. Et mytisk, fortryllende og åndeløst intimt indblik lige lukt ned i Morrisons 23 år gamle sjæl, hvor fra han inderligt fabulerende sværmer om flimrende barndomsminder og erotisk besættelse.

I en dybt sensuel følelsestortur transcenderes Morrisons smerte i en slags åndelig orgasme, og med en stemme han i form af en pladetitel senere kaldte ’Inarticulate Speech of the Heart’ synger mesteren gåsehudsfremkaldende guddommeligt.

Druk og depression
Musikalsk er ’Astral Weeks’ ikke mindre usædvanlig, for den sindrigt, psykedeliske sangcyklus er flettet sammen som et kalejdoskopisk kludetæppe bestående af akustisk blues, jazz og folk, der komponerer Morrisons egen genre, man kunne kalde keltisk soul.

På en cocktail af druk og depression skrev bjørnen fra Belfast ’Astral Weeks’ i eksil i Cambridge, Massachusetts, og indspillede den med jazzmusikere i New York City anno efteråret 1968 som en pastoral pendant til Bob Dylan og The Bands rustikke meritter oppe i Woodstock.

Albummet fik overvældende anmeldelser, og blev dog alligevel blot købt af 15.000 ’stenede hippier’, hvilket selv sagt ikke gjorde den notorisk indignerede outsider mindre munter, men siden har skiven opnået både guld og klassikerstatus og er nu typisk i top 10, når musikmagasiner kårer alle tiders album.

Levende organisme
Morrison har sjældent spillet sangene fra ’Astral Weeks’ live, men i november i fjor gik nordireren overraskende på scenen i Hollywood Bowl, og efter blot en enkelt øvning fremførte han de otte abstrakte sange med et 14-personers ensemble foran hysterisk hengivende publikummer.

’Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl’ dokumenterer begivenheden og giver klogt klenodiet nyt liv i stedet for at genoplive genialiteterne, som den umulige og meningsløse opgave det ville være at reproducere originaludgaverne minutiøst.

Selv om numrenes rækkefølge er ændret, instrumenteringen er en anelse anderledes og mageløsheden er blevet mere muskuløs, så er ’Astral Weeks’ dog stadig et dårende purt og mirakuløst attitudeløst opus, der ånder som en levende organisme.

Ikke engang Morrison kan genskabe magi, men magikeren tryllebinder igen.

1 af 6 Knud Odde: - En af populærmusikkens mirakuløse plader. En såre menneskelig katedral af lyd og sang. Intimt som at høre en nynne under bruseren. (Foto: Ole Buntzen)
2 af 6 Steven Van Zandt: - 'Astral Weeks' var som en religion for os. (Foto: Jan Unger)
3 af 6 Elvis Costello: - Det mest eventyrlystne album, rockmediet har fostret. Der har ikke været et så vovet album siden. (Foto: AP)
4 af 6 'Astral Weeks' 1968.
5 af 6 'Astral Weeks' 2009.
6 af 6 Van Morrison - i november 2008 under opførelsen af sin mytiske klassiker. (Foto: Lion Films Inc.)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Zeke: 'Hellbender' (Relapse-album/Ude 30. marts)
2.John Prine: 'The Tree of Forgiveness' (Oh Boy-album/Ude 13. april)
3.The Melvins: 'Pinkus Abortion Technician' (Ipecac-album/Ude 20. april)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Albert Hammond Jr.: 'Francis Trouble' (Red Bull-album/Ude nu)
2.Soccer Mommy: 'Clean' (Fat Possum-album/Ude nu)
3.A.A.L (Against All Logic): '2012-2017' (Other People-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen