Annonce:
Annonce:

Vild, vildere, Brian Wilson

Med 44 års forsinkelse lyses solsystemet endelig op af The Beach Boys' mytiske 'SMiLE'

Brian Wilson og Van Dyke Parks under indspilningerne til 'SMiLE'. (Foto: Jasper Dailey)
Brian Wilson og Van Dyke Parks under indspilningerne til 'SMiLE'. (Foto: Jasper Dailey)
Annonce:
Følg Musik
Følg INTL. Album-anm.

The Beach Boys: 'The SMiLE Sessions' (Capitol/EMI)

Brian Wilson: 'In the Key of Disney' (Walt Disney/EMI)

'Det mest imødesete album i rock'n'rolls historie!'.

Sådan står der på et klistermærke på coveret til 'The SMiLE Sessions', og det er vel i virkeligheden ikke engang løgn - bortset fra at det snarere er pop end rock'n'roll, som musikverdenen har ventet på i 44 år.

'SMiLE' var oprindeligt udset til at være The Beach Boys' opfølger til mesterværket 'Pet Sounds' fra 1966, men det californiske orkesters hovedkraft og visionære komponist, Brian Wilson, brød sammen under den udmarvende arbejdsproces, og kun brudstykker af det vildt ambitiøse og sofistikerede pladeprojekt er siden blev udgivet.

GODE GAMLE VIBRATIONER

Annonce:

I 2004 genskabte Wilson omsider 'SMiLE' i en pragtfuld og nyindspillet version, der fungerer som forlæg for 'The SMiLE Sessions', hvor producerne Mark Linett, Alan Boyd og Dennis Wolfe har rekonstrueret den mytiske skive ved hjælp af de oprindelige indspilninger fra foråret 1966 til sommeren 1967.

Og hvordan lyder det så? Vidunderligt! Simpelthen.

Psykedelisk trip
Den barokt svimlende sangcyklus var i konkurrence med The Beatles tænkt som et endnu mere psykedelisk og fritsvævende trip end 'Pet Sounds', og det er vitterligt svært at lade være med at smile, når Wilson kilder ørerne med sin hæmningsløst komplicerede popsymfoni.

ARBEJDERKLASSEHELTEN LENNON

Som helhed virker 'SMiLE' måske nok en anelse for fragmenteret, og det er ikke svært at sætte sig ind i, hvorfor den mentalt ustabile musik-astronaut bukkede under for sine himmelstræbende hensigter, men navnlig klangen og eventyrlysten i studie-troldmandens eksperimenter er en fryd at opleve.

Annonce:

The Beach Boys' overdådige vokalharmonier skyller ind over numrene med overvældende blidhed, og Van Dyke Parks' udsyrede nonsens-poesi gav stranddrengene en ny bevidsthedsudvidende dimension, der er i høj grad er med til at gøre 'SMiLE' til en endeløst gådefuld nyskabelse.

Syg perfektionisme
'The SMiLE Sessions' udkommer som både download, vinyl og cd samt som 2cd og i en luksuriøs boksudgave med alskens bonusmateriale, hvor de mange originale sessions optræder i mere eller mindre fascinerende form.

DE SMUKKESTE TABERE

En tindrende smuk soloudgave af 'Surf's Up' imponerer, og det er unægtelig ikke hver dag, man er i studiet med Wilson, men man skal altså være i umanerligt badehumør for at dykke ned i The Beach Boys' maratonagtige arbejdsproces, der var et resultat af Wilsons nærmest sygelige perfektionisme.

Den blev altså for meget for foregangsmanden selv, men nu har andre gjort arbejdet færdigt for ham, og resultat er næsten perfekt.

Baloo og Osbourne
Samtidig med udsendelsen af 'The SMiLE Sessions' er Wilson også aktuel i form af 'In the Key of Disney', hvor den 69-årige veteran fortolker et bredt udsnit af numre fra de universelt elskede animationsfilm.

Annonce:

Stemmen er bestemt ikke, hvad den har været, og som en blanding af Baloo og Ozzy Osbourne danser og dingler legenden godmodigt gennem repertoiret uden musikalsk elegance og overskud.

EVENTYRLIGE TONER AF DISNEY

Men Wilsons barnlige sjæl holder tydeligvis af de nuttede sange, og mellem middelmådige udgaver af 'Heigh-Ho' og 'You've Got a Friend in Me' erklærer han sin kærlighed til 'Colors of the Wind' og 'Stay Awake', og så er det svært at holde et skævt smil tilbage.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: