Rockens psykopat

Danmarks-aktuelle Jerry Lee Lewis er rock'n'rolls mest forrykte galning

The Killer anno 2004 i Memphis - man kan ikke holde en ond mand nede. (Foto: Billy Suratt)
The Killer anno 2004 i Memphis - man kan ikke holde en ond mand nede. (Foto: Billy Suratt)

Skåne kan være guddommeligt om sommeren, men det var ikke derfor, vi fyldte en bil og trillede til idylliske Christinehof Slot en lørdag i 1997.

Ikke mindre end tre sagnomspundne rock'n'roll-legender stod nemlig på samme scene, men da Chuck Berry indledningsvis vraltede hen over plankerne iført sømandskostume og en umanerlig skamskudt 'duckwalk', blev det vitterligt et problem, at broderfolket kun serverede alkoholfri øl, der smagte som flydende rugbrød.

Sidst på aftenen flyttede Little Richard heldigvis Las Vegas til Ystad med et fuldkommen hysterisk show, men det blev manden i midten, der gjorde et uudsletteligt indtryk. Navnet var og er Jerry Lee Lewis, og galningens nederdrægtige blik står stadig mejslet i erindringen.

- Selvfølgelig stinker man ikke, når man bliver kaldt The Killer! skreg sidekammeraten, mens den 61-årige veteran kickboksede med sit piano og som afskedssalut sendte taburetten hen ad scenegulvet og plantede en albue i tangenterne.

'Great Balls Of Fire' oplyste himlen, og The Killers dræberinstinkt var intakt. Overleveren virkede faktisk decideret skræmmende.

Tragedie på tragedie
På fredag optræder den nu 70-årige Jerry Lee Lewis i Farum Arena, og når The Killer sætter sig til rette og begynder at lemlæste sit instrument, så trækker han en nærmest ufattelig mængde af sindsoprivende tragedier, formidable hits og forliste ægteskaber med sig ind i rampelyset.

Da Jerry Lee i 1976 blev indlagt i Memphis for 'influenza', konstaterede Dr. David Knott følgende:

- Han lider af vilde humørsvingninger, vrangforestillinger og hallucinationer. Hans tankegang bevæger sig i retning af det paranoide.

Djævelens musik
Mr. Lewis er næppe født ondsindet, men der er ikke noget at sige til, at han har udviklet psykopatiske træk, og i hans familie havde blodet boblet over i flere generationer. Længe før Jerry Lee tvang Arne Melchior-bølgerne tilbage og gjorde planeten usikker.

Som knægt i 40'ernes Louisiana stod vandalen ved korsvejen og skulle vælge mellem at overgive sig til spændetrøjen fra sydstaternes bibelbælte eller sine drifters ubændige længsel efter tonerne af Hank Williams og djævelens musik.

Snart skulle det vise sig, at Jerry Lee spænede lige lukt mod skærsilden, mens helvedeshunden snappede ham i hælene, og med piller, sprut og damer i favnen og Det Gamle Testamente i baglommen har synderen forsøgt at flygte fra sig selv lige siden.

Korsfæstet i London
Jerry Lee slap dæmonerne løs, da han trådte ind ved siden af Elvis Presley og Johnny Cash i Sun Studios i Memphis og hamrede sine næver blå, mens han med manisk intensitet brølede 'Whole Lotta Shakin' Goin' On', så alverdens vægge vitterligt skælvede.

Året var 1957, og Jerry Lee kunne kalde sig verdensberømt, men han blev også hurtigt verdensberygtet for at gifte sig med sin 13-årige kusine Myra Gale Brown.

Jeg er den bedste
En romance, der egentlig ikke var synderligt usædvanlig, hvor Jerry Lee kom fra, men da han året efter tog hende med til London, brød helvede unægtelig løs, og han blev korsfæstet af både medier og publikum.

Jerry Lee var forulykket frontalt, inden hans Cadillac nåede helt ud af garagen, og selvdestruktion og bitterhed blev dagens orden:

- Elvis er den største, men jeg er den bedste! proklamerede The Killer viftende med et håndvåben klokken fire om natten, da han forgæves forsøgte at tiltvinge sig adgang til Graceland.

Elvis døde et par år efter, og Jerry Lee havde kun majestætsfornærmelse tilovers for Kongen:

- Det glæder mig. Så er der ryddet en mere af vejen!

Sydens tornado
Som en tornado gennem Syden har The Killers hærgen skabt død og ødelæggelse, og han har mistet både en søn og en bror i trafikulykker, mens en datter og en kone er druknet, og endnu en kone er død af en overdosis under mystiske omstændigheder.

Jerry Lee har tævet sig vej gennem seks havarerede ægteskaber, og selv om adskillige indicier umiddelbart involverede voldsmanden i sine koners død, så er han sluppet uden tiltale. Hans manager J.W. Whitten har efterfølgende udtalt:

'De kunne aldrig finde på at arrestere ham i DeSoto County. Det er som at knalde Elvis i Memphis. Aldrig! Aldrig! Og det kan du citere mig for.'

Skød bassisten
I 1975 affyrede The Killer sin Magnum i brystet på bassisten Norman Owens, men sadisten undveg fængsel ved at betalte en lille million i erstatning, og så fyrede han naturligvis Owens, for han kunne jo ikke passe sit arbejde.

Selv er Jerry Lee fortsat med at rasere kloden bag sit piano, men man skal tilbage til hans countryplader fra 60'erne og 70'erne for at finde væsentlige skiver fra den balstyriske boogie-mand, hvis hvidglødende temperament bryder ud i lys lue på det ærefrygtindgydende koncertalbum 'Live At The Star-Club' fra 1964.

Hædres af stjerner
Verden vil næppe opleve en entertainer, der kan matche The Killers tøjlesløse vildskab, og mens Jerry Lee altid har været udskældt for sine afsindige tilbøjeligheder, er han stadig så musikalsk respekteret, at en meget lang række superstjerner hædrer ham på det kommende duet-album 'The Pilgrim'.

Listen tæller prominente navne som Neil Young, Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Eric Clapton, John Fogerty, Robbie Robertson og country-koryfæerne Merle Haggard, Willie Nelson, George Jones og Kris Kristofferson.

Halvdelen af ikonerne er i årenes løb blevet tilsvinet på det groveste af The Killer, men selv hvis Elvis Presley var i live, ville han nok heller ikke turde sige nej til manden, der tilsyneladende kun er bange for sin egen skygge.

Og det tror fanden.

Kilder : Nick Tosches: 'Hellfire', Nick Kent: 'The Dark Stuff' og Randall Riese: 'Nashville Babylon'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde