Beatle fylder 70 i morgen - eller i dag

Der er usikkerhed om den nøjagtige fødselsdato for guitarlegenden George Harrison

George Harrison - 1943-2001. (PR-foto)
George Harrison - 1943-2001. (PR-foto)

Mange af 60'ernes største rockstjerner runder i disse år den anseelige alder af 70 år. Bob Dylan, John Lennon, Ringo Starr og Paul McCartney har allerede gjort det, og senere på året bliver det Mick Jagger og Keith Richards tur.

Men også i morgen, mandag - eller er det i dag? - ville en af rock-legenderne være fyldt 70 år, George Harrison, der døde af kræft 29. november 2001.

Der hersker en del usikkerhed om, hvad hans reelle fødselsdato var. Gennem det meste af livet troede Beatlen selv, at han var født 25. februar, og det var også datoen, der fremgik af hans fødselsattest.

Læs også:

Se også: The Beatles' mentor er død

Men blot nogle få år før hans død, blev fødslen rykket en dag frem. En familie-optegnelse blev fundet, og den viste, at George Harrison faktisk kom til verden kort før midnat - helt nøjagtigt kl. 23.42 den 24. februar.

Familiens kæledægge
Forældrene var Harry og Louise Harrison, og George voksede op i et kærligt hjem, hvor han som den yngste var kæledæggen i forhold til de to brødre, Harry og Peter, og søster Louise.George Harrison - fylder han år i dag eller i morgen? (PR Foto)
George Harrison - fylder han år i dag eller i morgen? (PR Foto)


Faderen var buschauffør, og en af de andre passagerer, når George kørte i skole, var en vis Paul McCartney, som han delte interessen for guitarer og musik med.

Læs også:

Se også: Beatle-enke opgiver ståltråds-hegn

Da McCartney kom med i John Lennons skole-gruppe, The Quarrymen, foreslog han, at George blev medlem, og resten er så at sige historie.

The Beatles erobrede verden og er aldrig blevet overgået med hensyn til kvalitet, succes og betydning.

Supergruppe med Dylan
Efter gruppens opløsning i 1970, indledte George Harrison en solo-karriere, der kom flyvende fra start med det tre-dobbelte album 'All Things Must Pass'. Siden det gik lidt op og ned, afhængig af, hvor megen energi han lagde i promotion-delen af de enkelte plader. 1987-albummet 'Cloud Nine' markerede dog et flot come back, både musikalsk og kommercielt.

Læs også:

Se også: Lennon ville lave musik med Clapton

Året efter var han med til at danne supergruppen The Traveling Willburys med Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne og Tom Petty, men efter to plader trak George Harrison sig igen tilbage, og der kom ikke ny musik med ham, før han var død. I 2002 udkom 'Brainwashed', som sønnen Dhani og Jeff Lynne havde færdiggjort efter Harrisons nøjagtige anvisninger.

Knude i halsen
George Harrison døde af den kræft, han første gang havde opdaget som en knude i halsen i 90'erne. I 2000 havde canceren bredt sig til lungerne, senere til hjernen, og så kunne lægerne ikke længere hjælpe ham.

Den berømte musiker var gift to gange. Først med Pattie Boyd, der senere blev gift med Eric Clapton, fra 1966 til '77, og fra 1978 til sin død med Olivia Aras, som han også fik sønnen, Dhani, med.

1 af 7 George Harrison - første guitarist. (AP Photo)
2 af 7 Med den indiske sitar-mester Ravi Shankar. (Polfoto)
3 af 7 George Harrison for en sjælden gangs skyld i centrum for The Beatles. (Foto: UPI)
4 af 7 Paul, George og Ringo samledes igen i starten af 90'erne for at arbejde med anthology-projektet. (Foto: Linda McCartney/Apple)
5 af 7 George og Pattie Boyd blev gift i 1966. (Foto: Science & Society)
6 af 7 Olivia Aras var Beatlens anden kone. (AP Photo)
7 af 7 George Harrison - 1943-2001. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Terry Allen and The Panhandle Mystery Band: 'Just Like Moby Dick' (Paradise of Bachelors-album/Ude 24. januar)
2.Six Organs of Admittance: 'Companion Rises' (Drag City-album/Ude 21. februar)
3.Pictish Trail: 'Thumb World' (Fire-album/Ude 21. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Efterklang: 'Lyset' (Rumraket-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere