Nekrolog: Stofferne afløste stroferne

Historien om Whitneys nedtur er historien om en fighter. Men selv den største fighter kan tabe til en overlegen modstander. Og når modstanderen er narko, er resultatet alt for ofte nederlag

Whitney Houston havde en skrøbelig personlighed. (Foto: AKM Images/colourpress.com)
Whitney Houston havde en skrøbelig personlighed. (Foto: AKM Images/colourpress.com)

Da Whitney Houston i 2010 gav sine to skandalekoncerter i Forum i København, lå ordspillet ’Houston, we have a problem’ lige til højrebenet.

Natten til søndag blev det på tragisk vis tydeligt, at problemet var endnu større, end selv de mest pessimistiske anmeldere havde kunnet forudse.

LÆS OGSÅ:

Detroniseret diva

Forud for det skandaleramte comeback-forsøg var gået alt for mange år med episoder, hvor stoffer havde afløst de strofer, som sangerinden i storhedstiden i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne var blevet verdenskendt for.

Rekordernes sangerinde
Whitney Houston var i sin storhedstid et fænomen uden sidestykke. Hun var rekordernes sangerinde i en sådan grad, at man vil kunne fylde et særtillæg med en gennemgang af de mange priser, hun i sin karriere har samlet sammen.

Hendes debutalbum ’Whitney Houston’ fra 1985 var på udgivelsestidspunktet det bedst sælgende debutalbum fra en kvindelig sanger, og i alt 415 forskellige musikpriser blev hentet hjem til kaminhylden.

SE OGSÅ:

Whitney Houstons liv i billeder

Tjente en formue til Dolly Parton
Selv om man på ingen måde kan afskrive Whitney Houston som et ’one hit wonder’, er det ingen overfortolkning at konstatere, at ’Bodyguard’-singlen ’I Will Always Love You’ voksede uløseligt sammen med sangerindens person.

Singlen blev den bedst sælgende udgivet af en kvinde i musikhistorien, og selv sangens ophavskvinde Dolly Parton indrømmede efterfølgende, at Whitney med sin kraftpræstation havde gjort sangen til sin helt egen.

Dolly havde dog heller ingen grund til at være andet end godt tilfreds med Whitneys ’I Will Always Love You’-succes. Som den dygtige forretningskvinde Dolly Parton er, havde hun nemlig beholdt rettighederne til sangen, hvilket resulterede i en indtjening på mere end seks millioner dollar på grund af Whitneys massive gennemslagskraft.

Manglede en bodyguard
Desværre viste Whitney sig at have en ligeså skrøbelig personlighed, som sin glasklare stemme. Professionelt fremstod hun i de gode år perfekt, stærk og uovervindelig, men privat tog hun hurtigere og hurtigere skridt mod afgrunden.

LÆS OGSÅ:

Whitney Houstons liv - fra megastjerne til misbruger

Uden at overdramatisere kan man roligt konstatere, at Whitney Houston mere end nogen anden kunne have haft brug for en bodyguard af den jordbundne Kevin Costner-støbning, som hun spillede overfor i den romantiske biografsucces.

Og havde hun haft denne bodyguard, ville det ganske givet havde stået øverst på hans jobbeskrivelse, at holde typer som eksmanden Bobby Brown på behørig afstand.

Fra det øjeblik hun indledte et forhold til sin mandlige kollega, begyndte stofmisbruget for alvor at tage fart. At forholdet desuden var voldeligt, gjorde naturligvis ikke sagen bedre, og ganske hurtigt blev det klart, at der skulle ske noget radikalt, hvis en af verdens største popstemmer skulle komme op til overfladen igen.

Kæmpede, men tabte
Whitney viste sig dog som en sand fighter, der lige til det sidste kæmpede for at komme tilbage til den musikalske top, hun tidligere retmæssigt havde tilhørt.

Hun udgav sit seneste album i 2009 og tog året efter på verdensturné. Begge dele uden succes.

Hun kæmpede til det sidste, men tabte til sine dæmoner. Det er en stærk stemme i en skrøbelig kvinde, verden nu har sagt farvel til.