Mit stærkeste narko er kaffe

Men Velvet Underground-legenden John Cale, der er på vej til Aarhus og Malmø, har tidligere taget for sig af stofferne

Velvet Underground - uden Nico. (AP Photo)
Velvet Underground - uden Nico. (AP Photo)

Hans stærkeste narko nu om dage er kaffe, men sådan har det ikke altid været for Velvet Underground-legenden John Cale, der er på vej til Skandinavien. 13. november giver han koncert med sit band i Aarhus, og 21. november optræder han i Malmø Opera.

Men der bliver tale om forskellige koncerter. Den i Aarhus bliver en regulær rock-ting med sange fra hans katalog af plader, mens omdrejningspunktet i den svenske koncert bliver en orkester-arrangeret udgave af hans 1973-album, 'Paris 1919', med klassiske musikere og sangere fra operaens orkester.

- Men 'Paris 1919' er kun 40 minutter lang, så anden halvdel af koncerten bliver orkester-arrangerede udgaver af andre af mine sange, siger John Cale til Ekstra Bladet i telefonen fra Strasbourg.

Godt uddannet
Han skulle også have givet koncert i København dagen efter Århus, men den har måttet aflyses af logistiske grunde, som det hedder.

Den 69-årige waliser er formentlig den bedst musikalsk uddannede rockmusiker, der findes. I de tidlige 60'ere blev han optaget på Goldsmiths College i London og vandt en stipendium til videre uddannelse i Massachusetts, USA, hvor han spillede viola med Bostons symfoniorkester.

Opfordret af avantgarde-kunstneren John Cage rejste han til New York, hvor han blev venner med Lou Reed - og så var det slut med det klassiske.

Lou Reed og Cale dannede Velvet Underground, sponseret af Andy Warhol, og udover musikken blev der gået til stofferne, hvad teksterne også bar præg af.

'I'm Waiting for My Man' (drug-dealeren) og 'Heroin' er bare et par af VU-titlerne.

- Det er længe siden, men jeg skammer mig ikke over Velvet Underground. Faktisk er jeg stolt over, hvad vi fik lavet.

Forretnings-forhold
Med i VU var også den tyskfødte femme fatale, Nico, som døde af heroin-misbrug i 1988. John Cale producerede et par af hendes plader.

- Alle organiserer deres liv på en eller anden måde. Nico organiserede sit omkring et stof, siger John Cale, der bl.a. også producerede Pattie Smiths debut-album i 1975, 'Horses'.

- Hvordan er dit forhold til Lou Reed i dag?

- Rent forretningsmæssigt.

- Kun det?

- Vi bestyrer VU-kataloget, så vi ses, når det er nødvendigt.

Stoffri og i topform
- Har du hørt hans album med Metallica?

- Ikke endnu. Men jeg har hørt meget om det. Det ser ud til at have udvirket en del kritik.

John Cale mener selv, at hans uforbeholdne stof-indtag i 70'erne, ødelagde meget for ham i 80'erne, og efter nogle pinlige koncerter, samtidig med, at han havde fået et barn med sin tredje kone, besluttede han, at det skulle være slut.

- Det er 26 år siden, og jeg er i topform, forsikrer han.