Derfor hylder rappere deres hjemby

Rapperne Wiz Khalifa og USO giver deres bud på, hvorfor hiphoppere hylder deres hjembyer i rapteksterne

USO, der for tiden lærer udvalgte danskere at rappe i 'Skjulter Stjerner', har aldrig lagt skjul på, hvor han kommer fra. (Foto: Mogens Flindt)
USO, der for tiden lærer udvalgte danskere at rappe i 'Skjulter Stjerner', har aldrig lagt skjul på, hvor han kommer fra. (Foto: Mogens Flindt)

LÆS OGSÅ: Så meget tjener de rigeste rappere

LÆS OGSÅ: Det hedder rapperne i virkeligheden

Jay-Z hylder hjembyen New York i 'Empire State of Mind', Christianshavner-drengen Jokeren rapper, at han er fra 'havnen', og Niarn har med 'Dobbelt A' dedikeret en hel sang til hjembyen Aalborg.

Det er ikke nogen nyhed, at hiphoppere verden over dyrker deres hjemby i deres tekster.

Den 23-årige 'Black and Yellow' rapper Wiz Khalifa flyttede fra hjembyen Pittsburgh i Pennsylvania til L.A. i Californien, da karrieren for alvor tog fart med en forside på Rolling Stone og en førsteplads på Billboard Hot listen. Men han har ikke glemt, hvor han er fra.

- Pittsburgh har så stor indflydelse på, hvem jeg er, så derfor bruger jeg byen i min musik, siger Wiz Khalifa.

Køre rundt og ryge joints
Hans hit, 'Black & Yellow', der i starten af 2011 var ugens uundgåelige på P3, hylder hjembyens fodboldhold, The Pittsburgh Steelers, der har sorte og gule spillertrøjer. Men det er ikke kun Pittsburghs fodboldhold, der har inspireret den unge rapper.

- Jeg elsker at køre rundt i min bil og ryge joints, og i Pittsburgh er det en stor ting. Da jeg var en lille dreng, så jeg de store gutter gøre det. Det blev programmeret ind i mig, og det er derfor, jeg har det med i min musik. Det er følelsen af frihed, siger Wiz Khalifa.

I Danmark har den århusianske rapper USO sammen med L.O.C. og Johnson gjort 8210 til det vel nok mest omtalte postnummer i dansk rap med tekster som L.O.C.'s 'broderet 8210 på vores akis' og Johnsons '8210, hva' fuck vil I sige'.

Hiphop-kulturen
Men USO, der går under det borgerlige navn Ausamah Saeed, kan ikke helt forklare, hvorfor hiphoppere som han selv rapper om deres hjembyer.

- Det er vel en del af hiphop-kulturen at rappe om der, hvor man kommer fra. På den måde rapper vi om helt konkrete ting, som folk kender, siger USO på klingende aarhusiansk og tilføjer:

- Ligesom piger, biler og billigt guld også er en del af hiphop, siger han og griner højt.

Den århusianske rapper deltager for tiden i 'Skjulte Stjerner' på DR1, hvor han vil forsøge at lære danskerne, hvad rap går ud på.