Fyrtårnet Bob Dylan fylder 70

Stjernerne navigerer stadig efter musikverdenens stormester, der i dag runder skarpt hjørne

Bob Dylan - flyttede til New York City som ung mand. (Foto: AP)
Bob Dylan - flyttede til New York City som ung mand. (Foto: AP)

Smag og behag kan diskuteres, men i showbusiness er det indiskutabelt, hvem der står øverst på listen, når historiens største sangskrivere skal rangeres: Bob Dylan.

- Der er nogle fyrtårne, man navigerer efter som sangskriver, og blandt de fyrtårne er han det største. Er man i tvivl om, hvad man skal stille op med et eller andet, så kan man altid se på, hvad Onkel Dylan ville gøre.

- Hvis man satte nogle regler op for, hvad der er en god sang, og man derefter kårede Dylan som den bedste sangskriver, så ville jeg ikke protestere.

Sådan siger en af Danmarks absolut bedste på området, Allan Olsen, i anledning af, at Dylan fylder 70 i dag.

Langt ind i sjælen
50 år efter Dylan tog guitaren under armen og forlod hjemstaten Minnesota til fordel for New York City, fascinerer hans uudgrundelige univers med uformindsket styrke, og litteraturprofessor ved Syddansk Universitet, Anne-Marie Mai, er en af mange, der er tryllebundet af mandens magi:

- Han har givet os nogle oplevelser, der rækker langt ind i sjælen og helt ud i himmelrummet. Jeg betragter ham som genial på den måde, at han er noget helt enestående.

Nobels litteraturpris
Anne-Marie Mai har - noget utraditionelt - flere år i træk indstillet Dylan til Nobels litteraturpris, og aarhusianeren taler så entusiastisk om legenden, at det kunne tyde på, hun bliver ved, til han modtager hæderen:

- Dylan magter at tage fat i hverdagssproget og give det en poetisk vending, så ordene får dybde, og vi får en oplevelse ud af dem, forklarer Anne-Marie Mai.

Hun sidestiller gerne Dylan med selveste William Shakespeare og H.C. Andersen:

- Han hører hjemme blandt de største. Og jeg er sikker på, at hans sange og udtryk vil blive stående.

Han frigjorde sindet
Bruce Springsteen holdt tale under ceremonien, hvor Dylan i 1988 blev optaget i ’Rock’n’Roll Hall of Fame’, og her sagde The Boss de berømte ord om, at ’Elvis frigjorde kroppen, mens Dylan frigjorde sindet’.

En anden af Dylans dygtige disciple, Paul Simon, kan dog stadig ikke få stormesteren ud af hovedet. Til Rolling Stone udtalte newyorkeren for nyligt:

- Alt, hvad Dylan siger, har to meninger. Han fortæller dig sandheden og gør grin med dig på samme tid.

Ældes med værdighed
Også Allan Olsen kan tilsyneladende blive overvældet af Dylans evner:

- Jeg synes, det kan være frustrerende at lytte til Dylan, fordi han er så forbandet god. Så god bliver jeg aldrig. Modsat er det endnu sværere at lytte til så meget andet, fordi det er så forbandet dårligt - specielt i forhold til Dylan.

- Den rytmiske kultur er jo en ung kunstart. Romantikken varede trods alt 150 år eller noget. Rocken har nu varet omkring 60, og vi har ikke set mange naturlige dødsfald endnu. Men Dylan er det fornemste eksempel på, hvordan man ældes med værdighed og ynde i det her fag.

1 af 5 Allan Olsen - jyden er evigt inspireret af Bob Dylan. (Foto: Thomas Sjørup)
2 af 5 Bob Dylan - det gådefulde ikon fra Duluth, Minnesota har fødselsdag. (Foto: Columbia)
3 af 5 Anne-Marie Mai - litteraturprofessor og besat af Bob. (Polfoto/Carsten Andreasen)
4 af 5 Bob Dylan - legende med myten om sig selv i 2002. (Foto: AP/Michael Dwyer)
5 af 5 Bob Dylan - flyttede til New York City som ung mand. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer