Hør de numre musikerne kopierer fra

En hjemmeside vil samle alle de 'samples' og coverversioner, der bliver brugt i musikbranchen

Den engelske DJ og producer, Fatboy Slim alias Norman Cook, har flere gange stillet sig på skuldrene af andre mennesker. Blandt andet på hans hitspækkende 'You've Come A Long Way, Baby'-album fra 1998 med numre som 'Praise You', 'The Rockafeller Skank' og 'Right Here, Right Now'. Foto: alterna2 | Flickr
Den engelske DJ og producer, Fatboy Slim alias Norman Cook, har flere gange stillet sig på skuldrene af andre mennesker. Blandt andet på hans hitspækkende 'You've Come A Long Way, Baby'-album fra 1998 med numre som 'Praise You', 'The Rockafeller Skank' og 'Right Here, Right Now'. Foto: alterna2 | Flickr

'Argh, hvor er det nu, den guitar er fra?' 'Har man ikke hørt det før?' 'Det er da ikke hende, der har skrevet det der, er det?'

Det er spørgsmål som disse blandt musikelskere, hjemmesiden WhoSampled vil forsøge at besvare. Den vil nemlig samle en enorm oversigt, med lyd, så man kan få svar på de ovenstående spørgsmål.

Sorte rappere og hvid hest
Vidste du for eksempel, at rapstjernerne Snoop Dogg og Pharrell har samplet danske Laid Backs hit 'White Horse' fra 1983?
Hør samplet her.

Der er en række af kunstnere, der har genbrugt elementer fra 'White Horse', som gør, at nummeret lever videre i nye forklædninger.
Find flere Laid Back-samples.

WhoSampled har også The Loft's sampling af Kim Larsens 'Midt Om Natten'.
Hør 'City Of Dreams' og originalen.

James Browns funky trommeslager
Derudover er der også samples, der bliver brugt igen og igen. For eksempel James Browns 'Funky Drummer', hvis trommer var med til at lægge grundstenene til drum'n'bass-genren, sammen med blandt andet Michael Viner's Incredible Bongo Band-indspilningen af guitarhittet 'Apache'.

Se hvor mange der har samplet James Brown (du finder 'Funky Drummer' på side 2).
Se hvor mange, der har samplet Incredible Bongo Band

I 1990erne oplevede samling-genren en sand opblomstring inden for bigbeat-genren, hvor især The Chemical Brothers og Fatboy Slim førte an.

Se hvor The Chemical Brothers har samplet fra
Se hvor Fatboy Slim har samplet fra

Hvem var for eksempel klar over, at The Chemical Brothers har lånt fra den lidet kendte 'Hadi Kedba Bayna' af Najat Aatabou til deres 'Galvanize'?
Hør 'Galvanize" og originalen

Her kan også indskydes YouTube-klippet ' Where Daft Punk got their samples from', der klæder nogle af Daft Punks hits af.

Mangler der noget? Så tilføj det!
WhoSampled ville ikke være et rigtigt internetopslagsværk, hvis man ikke selv kunne bidrage. Og det kan du selvfølgelig.

Sidder du og hører et nummer og tænker 'den bas jeg har da hørt før', så find originalen frem og tilføj begge numre til databasen. Det kræver blot, at du opretter dig som bruger hos WhoSampled.

Forfatteren til denne artikel har selv bidraget:
The Chemical Brothers' sampling af Wireds 'To The Beat Of The Drum'

Bemærk, at der her er tale om en genindspilning af en del af det oprindelige nummer, og altså ikke en direkte genbrug. Dette tæller dog også med, at WhoSampled også samler på cover-versioner.

Del dine favoritter med os
Falder du over en sampling på WhoSampled, som du gerne vil dele med andre, der måtte læse denne artikel, så læg en kommentar nedenfor med et link.

Nu er der blot at håbe, at den store, stygge musik- og copyright-industri lader WhoSampled overleve til gavn for alle os, der elsker at grave i musikkens mere eller mindre finurlige afkroge.

1 af 2 Den amerikanske rapper Snoop Dogg var et smut forbi den danske sangskat for at finde en bid til sit hit 'Drop It Like It's Hot' fra 2004. Her ses han under en koncert i Beirut i Libanon. Foto: AP Photo/Bilal Hussein
2 af 2 Den engelske DJ og producer, Fatboy Slim alias Norman Cook, har flere gange stillet sig på skuldrene af andre mennesker. Blandt andet på hans hitspækkende 'You've Come A Long Way, Baby'-album fra 1998 med numre som 'Praise You', 'The Rockafeller Skank' og 'Right Here, Right Now'. Foto: alterna2 | Flickr
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
2.Henning Stærk: 'Big Boss Man' (Strongman-single/Ude 19. december)
3.De Forbandede: 'Den evige nat' (Some Studio-album/Ude 15. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen