Galningen slår til igen

PORTRÆT: Den norske knivmorder og kirkebrænder Varg 'Burzum' Vikernes gør comeback

Varg Vikernes i starten af 1990'erne, hvor han var en hårdtslående udøver af black metal. (Foto: Candlelight)
Varg Vikernes i starten af 1990'erne, hvor han var en hårdtslående udøver af black metal. (Foto: Candlelight)

23 knivstik. Mindre kunne ikke gøre det, da Varg Vikernes i 1993 myrdede Øystein Aarseth i Oslo.

Blodbadet var kulminationen på det rabiate delirium i Norges såkaldte kirkebrændermiljø, der i starten af 1990’erne brød ud i lys lue som musikhistoriens mest ekstreme og skrækindjagende undergrundsbevægelse.

Sidste år blev Vikernes prøveløsladt efter næsten 16 år bag tremmer, og Skandinaviens svar på Charles Manson er nu aktuel med comebackværket ’Belus’, der udgives under fantastens kunstnernavn Burzum.

Skivens misantropiske mørke indikerer, at de færreste nok vil forveksle Vikernes med Fleksnes.

Nordisk mytologi
Vikernes blev født i 1973 nær Bergen og voksede op hos velstående forældre med ekstreme holdninger. Faderen hængte hagekors-flag på væggen, og moderen frygtede, at sønnen ’kom hjem med en sort pige’.

Knægten tog attituderne til sig, og yderligere inspireret af blandt andet nordisk mytologi og ’Ringenes Herre’ udviklede han et rabiat livssyn, som han allerede i teenageårene kanaliserede ud i sit produktive enmandsband Burzum, der skar sekteriske skiver som bærende urkraft i fjeldenes banebrydende black metal-genre.

Udøverne af de ualmindeligt lyssky toner nøjedes dog ikke med at musicere, bælle mjød og iklæde sig grumme karnevalskostumer, for urostifterne mente, at rock’n’roll-oprør skulle føres et skridt eller to videre fra Elvis Presley og Alice Cooper.

Kirkeafbrændinger
6. juni 1992 startede barbarerne en steppebrand af filosofisk pyromani mod Norges næsten 1000 år gamle stavkirker, der systematisk blev antændt motiveret af det yderliggående metalfolks hedenske overbevisning.

I bogen ’Lords of Chaos’ forklarer Vikernes vandalernes handlinger således:

- Vi blev beskyldt for at være satanister, men alle overså, at 6. juni 793 i Lindisfarne, England fik vikinger fra min hjemstavn skændet deres grave af kristne. Kirkeafbrændingerne var vores hævn.

Det forventes ikke, at Vikernes’ to børn skal konfirmeres.

Helvede i Oslo
Under navnet Count Grishnackh blev Vikernes i 1992 medlem af gruppen Mayhem, hvis frontvræler Øystein ’Euronymous’ Aarseth i øvrigt var indehaver af pladebutikken Helvete i Oslo. Det var ikke et sted, hvor man forhandlede den nye med A-ha.

10. august 1993 blev Aarseths lig fundet uden for hans lejlighed med 23 knivstik, og Vikernes blev fundet skyldig. Morderen hævede, han handlede i selvforsvar - 16 af de 23 knivstik var i Aarseths ryg. Motivet for sammenstødet er stadig uklart.

Vikernes fik maksimumstraf på 21 år for drab og afbrænding af fire stavkirker, og han smilede, da dommen blev læst op.

150 kilo dynamit
I forbindelse med Vikernes’ arrestation fandt norsk politi blandt andet 150 kilo dynamit i desperadoens hjem, og fyrværkeriet var ikke tiltænkt næste nytårsaften.

Vikernes havde derimod planer om at sprænge Oslos svar på Ungdomshuset til atomer, og bag tremmer fik galningen god tid til at cementere sine synspunkter, der i stigende grad mindede om norsk nazisme.

Som Burzum udsendte Vikernes to album, mens han var fængslet, men frustreret over at blive nægtet prøveløsladelse stak han af i oktober 2003, under det, der var ment som en kort udgang.

Da to politibiler tvang hans stjålne Volvo af vejen to dage senere, havde Vikernes en automatriffel, et håndvåben, diverse knive, en gasmaske og camouflagetøj i vognen.

Fornuftige hobbyer
Maj 2009 kunne den notoriske forbryder forlade fængslet i Tromsø som prøveløsladt, og han har så vidt vides slået sig ned på en farm i det nordlige Norge, hvor nu 37-årige Vikernes dyrker hobbyer som manuelt arbejde, frisk luft og ikke mindst musik.

Burzums nye plade, ’Belus’, skulle oprindeligt have heddet ’Den Hvite Guten’, men Vikernes frygtede, at den titel ville anspore folk til at tro, han var racist.

Mindst tre kopier vil utvivlsomt blive solgt, for i 2006 satte tre unge canadiere ild til Minnedosa United Church. Datoen var 11. februar - en vis Varg Vikernes’ fødselsdag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri