Annonce:
Annonce:

Verdens 10 bedste guitarister

Det velansete musikmagasin, Rolling Stone, har kåret verdens 10 bedste guitarister. Se hvem, der er kommet på listen her i artiklen

Ingen over - ingen ved siden af. Hendrix er den bedste på en spade nogensinde. (Foto: AP)
Ingen over - ingen ved siden af. Hendrix er den bedste på en spade nogensinde. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

For at bruge en slidt, slidt metafor, så er dette emne om nogen øretævernes holdeplads. For alle, der nogensinde har haft en guitar i hånden eller har fyret op under luftspaden har en mening om, hvem der er verdens bedste guitarist.

Men musikmagasinet Rolling Stone har alligevel vovet et forsøg på at sammenskrue en liste over de ti bedste af slagsen.

10 guitarister, der hver især for altid har sat deres præg på den seksstrengede med mindeværdige anslag, som stadig ikke er klinget ud.

Se og læs om de ti største guitarister her:

10. Keith Richards

Annonce:

Manden med gummiansigtet kræver næppe nogen nærmere præsentation. De mange års intense stof- og alkoholmisbrug har sat sin spor - også på guitarspillet - men han har leveret en lang række uforglemmelige og enestående riffs. Især hans anslag er legendarisk, og så stemmer han som regel sin guitar ganske uortodokst i et åbent G.

9. Jimmy Page

Han blev manden bag den helt særlige og tunge Led Zeppelin-sound, som gjorde bandet til et af de største i verden. Jimmy Page har leveret en lang række riffs, som guitarister verden over kun kan være misundelig på. 'Heartbreaker', 'Whole Lotta Love' og for den sags skyld 'Stairway To Heaven'.

Før succesen med Plant og co. spillede Page i Yardbirds med blandt andre Jeff Beck og Eric Clapton.

8. Ry Cooder

Mange unge i dag har næppe hørt om Ry Cooder. Men Ryland Peter Cooder blev berømt for sin slideguitarspil, hvor guitaristen anbringer et rør på sin finger for at skabe en glidende overgang mellem tonerne. Han har blandt andre spillet med Taj Mahal, Van Morrison og Rolling Stones.

7. Stevie Ray Vaughan

Annonce:

Stevie var mere end almindeligt inspireret af Jimi Hendrix. Den dygtige bluesguitarist spillede da også flere af 'mesterens' numre med sin helt egen glød, indtil han døde alt for tidligt i et helikopterstyrt i 1990.

6. Chuck Berry

Chuck Berry var rock'n'roll. Hits som 'Johnny B. Goode' og 'Maybelline' siger alt. Og så var det jo Chuck, der gjorde 'The Duck Walk', som også AC/DC-guitaristen Angus Young har taget til sig, berømt.

5. Robert Johnson

Amerikanske Robert Johnson blev født i 1911 og skulle ifølge legenden have solgt sin sjæl til djævelen for sit enorme guitartalent. Hvis han gjorde, så skulle han nok have bedt om at få lov til at beholde det lidt længere. Hans karriere varede nemlig under ti år. Han døde i 1938, 27 år gammel, efter at have indspillet 27 sange.

4. Eric Clapton

Clapton blev født i 1943 i Ripley og er både en enestående blues- og rockmusiker.
Han er blevet dyrket af sine fans lige siden tiden med Yardbirds. Kulten omkring ham går så vidt, at man stadig kan se teksten 'Clapton er Gud' skrevet på væggen i undergrundsbanen i London.

3. B.B. King

Annonce:

Sig navnet Lucille og du vil - forudsat at du holder af blues - formentlig tænke på Riley B. Kings Gibson-guitar, som han har haft hos sig siden 1949.

Den 83-årige guitarist har ganske vist været på 'Farewell Tour', men han har stadig the blues og optrådte senest i august.

2. Duane Allman

Duane Allman kom til verden i 1946 i Nashville Tennessee. Som en af medstifterne i Allman Brothers kombinerede han country-musik med stærke undertoner af rock'n'roll og udviklede sig til en af verdens største slideguitar-mestre, inden han i 1971 kørte sig selv ihjel i en motorcykelulykke.

1. Jimi Hendrix
Det er umuligt at komme uden om Jimi Hendrix. Knægten fra Seattle havde en hård barndom, og han var kun 27 år gammel, da han blev fundet kvalt i sit eget bræk på et hotelværelse - et direkte resultat af, at citronen skulle presses alt for hårdt af en skruppelløs manager.

Annonce:

Men hvilke 27 år. James Marshall Hendrix var om nogen guitaristen, der viste, hvad man kan få ud af en Fender Stratocaster, to pedaler og den såkaldte 'Marshall Wall' - en mur af forstærkere, der sørgede for endeløse baner af feedback, som man skulle hedde Jimi Hendix for at kunne tæmme.

Nummer et på listen står for nogle af verdens nok mest mindeværdige guitarsoli på blandt andet 'All Along The Watchtower' og den 15 minutter lange live-studieindspilning 'Voodoo Chile' på 'Electric Ladyland' med Steve Winwood på Hammondorgel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: