Guitaristernes guitarist

Jeff Beck spiller tirsdag aften sin anden koncert på mindre end et år i Amager Bio

Jeff Beck høster mere anerkendelse hos kollegerne end hos pladekøberne, men det har han det fint med. (AP Photo)
Jeff Beck høster mere anerkendelse hos kollegerne end hos pladekøberne, men det har han det fint med. (AP Photo)

– Jeg udtrykker mig meget bedre med min guitar end med min stemme, siger super-guitaristen Jeff Beck, der, efter at have givet koncert i Amager Bio sidste år, allerede vender tilbage til samme lokalitet i aften.

– Det var en fed aften, og den solgte ud ret hurtigt, så vi tænkte, at det kunne være rart at komme igen allerede nu, svarer Jeff Beck i et interview med Ekstra Bladet, der dog foregår via mail.

Den snart 67-årige musiker (han fylder den 24. juni) har haft gang i karrieren siden midten af 60’erne, hvor han erstattede Eric Clapton som guitarist i The Yardsbirds. Et par år senere blev han selv erstattet af Jimmy Page, der kort tid efter dannede Led Zeppelin.

Tal om en guitar-trio, der vil noget, men mens Clapton og Page begge opnåede såvel kommerciel som kunstnerisk succes siden hen, så måtte Jeff Beck mest lade sig nøje med sidstnævnte.

Mit eget valg
Varierende former for instrumental musik, som Jeff Beck hovedsageligt har beskæftiget sig med, har ikke ligefrem skabt kø i pladebutikkerne, men har – udover prædikatet ’guitaristernes guitarist’ – til gengæld givet ham adskillige Grammy-statuetter (senest to for hans seneste solo-album, ’Emotion & Commotion’) og en plads, både som medlem af The Yardbirds og som solist, i det eksklusive Hall of Fame-selskab.

Men mens jævnbyrdige som Clapton, Page og Keith Richards kan boltre sig med stadion-koncerter – og dermed væsentligt flere penge – så ser man oftest Jeff Beck henvist til at spille relativt små koncert-steder.

Hvordan har han det med det?

– Helt fint. Det er mit eget valg. Der er meget mere intimitet ved at spille små steder – men når det er sagt, så nyder jeg da også at spille festivaler og større lokaliteter, lyder svaret.

Clapton og Page

er mine venner
– Hvordan er dit forhold til sine gamle Yardbirds-kolleger, Eric Clapton og Jimmy Page, i dag?

– Jimmy er min meget gode ven, og Eric og jeg turnerede sammen sidste år og er stadig venner. Der har været en masse historier om os i årenes løb, om gode og dårlige tider, men nu er det kun godt, lyder det vennesæle svar fra guitaristen, der ellers er kendt for at være indehaver af et eksplosivt temperament.

– Hvordan vil du selv beskrive din karriere?

– Ret fantastisk, hvis jeg selv skal sige det. Der har været op- og nedture, men sådan er livet. Jeg valgte ikke at følge samme spor som mange af mine kolleger, fordi jeg ønskede at have frihed til at ændre stil efter behov. Nogen synes, det var uklogt, men jeg er sikker på, at det var det rigtige for mig.

Fornøjelig rockabilly
Senest har Jeff Beck lavet et ret fornøjeligt rockabilly-album fra en koncert i New York, der var en hyldest til Les Paul, opfinderen af den elektriske guitar, som døde 94 år gammel i 2009. Les Paul spillede i årevis – også da han var godt oppe i alderen – hver uge i the Iridium Jazz Club i New York, og i den lokalitet samlede Beck et hold rockabilly-musikere med Darrel Ingham, Al Gare, Brian Setzer og den vidunderlige sangerinde, Imelda May, i spidsen, og så blev der ellers spillet gammeldags rock’n roll, så det var en sand fornøjelse.

Et andet nyt projekt omhandler et samarbejde med Rod Stewart, som faktisk var sanger i den første udgave af The Jeff Beck Group i slutningen af 60’erne.

– Hvad går det samarbejde ud på?

– Lad os se, hvad der sker. Vi har nogle ideer, men det er for tidligt at sige, hvad der kommer ud af det.

0 kommentarer
Vis kommentarer