Jimi bag verdens fedeste guitarriff

Se her, hvilket guitariff der er kåret til verdens fedeste

Jimi Hendrix ville have fejret sin 67-års fødselsdag i dag, 27. november. (Polfoto)
Jimi Hendrix ville have fejret sin 67-års fødselsdag i dag, 27. november. (Polfoto)

Der findes næppe en ung - eller for den sags skyld gammel - guitarist, der ikke med flammende fingre har kastet sig over det riff, som i en undersøgelse på MusicRadar.com er blevet kåret som verdens fedeste.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at det er jimi Hendrix, der har skrevet nummeret, hvor mesteren selv hugger et bjerg i småstykker med håndfladen og bygger til en ø af stumperne.

Således er den berømte intro til 'Voodoo Child (Slight Return) med både wah-wah og fuzz-pedaler tilsluttet ifølge brugerne af sitet historiens ypperste guitarriff.

Nummeret, der afslutter det legendariske album 'Electric Ladyland' fra 1968, må i øvrigt ikke forveksles med a-sidens 'Voodoo Chile' - en 15 minutter lang ånderejse i guitaristernes forjættede land med blandt andre Steve Winwood på Hammond-orgel.

På listen er der er en klar overvægt af riffs fra bands og kunstnere fra en anden tidsalder, og kun få af nutiden guitarhelte har sneget sig ind.

- Næsten 40 år efter hans alt for tidlige død er Jimi Hendrix stadig rockguitarens ubestridte sværvægtsmester.

- Fra den nuværende generation af seksstrengede stjerner er kun Jack White fra The White Stripes og Muse-frontfiguren Matt Bellamy repræsenteret i den pænere del af listen, siger chefredaktør for MusicRadar.com, Mike Goldsmith, og tilføjer:

- Det er ingen overraskelse, eftersom både Bellamy og og White deler - eller har arvet - Hendrix' enestående blanding af eksperimentelle instinkter og helhertede sans for at stå på en scene.

- Men frem for alt, så synes vores afstemning at indikere én ting:

- I 2009 er det stadig klassisk rock, der styrer.

Og guitaristen Joe Satriani er enig i læsernes kåring. Ikke bare er riffet fantastisk, men alt guitarspillet i 'Voodoo Child (Slight Return).

- Det er bare det bedst stykke elektrisk guitar nogensinde optaget. Faktisk kan hele sangen betragtes som den hellige gral af guitarudtryk og teknik. Det er en ledestjerne for menneskeheden, har han sagt til magasinet Guitar World.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Pixies: 'Beneath the Eyrie' (BMG-album/Ude 13. september)
2.Sean O'Hagan: 'Radum Calls, Radum Calls' (Drag City-album/Ude 25. oktober)
3.Efterklang: 'Altid sammen' (Rumraket-album/Ude 20. september)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Amason: 'Galaxy I' (Kobalt-album/Ude nu)
2.Pete Yorn: 'Caretakers' (Shelly-album/Ude nu)
3.Electric Youth: 'Memory Emotion' (Watts Arcade Inc.-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere