Mørkets fucking fyrste fylder 60

Den engang så kontroversielle Ozzy Osbourne er i dag et vrag, men hans metal-meritter hyldes stadig. 'The Prince of Fucking Darkness' fylder 60

Ozzy Osbourne som han så ud i begyndelsen af 1980'erne. (Polfoto)
Ozzy Osbourne som han så ud i begyndelsen af 1980'erne. (Polfoto)

'Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all,
Or if he moves will he fall?
Is he alive or dead?
Has he thoughts within his head?
Well just pass him there

Why should we even care?'

Jamen, det skal vi, fordi dagens fødselar er manden, der engang lod sig hylde som 'The Prince of Fucking Darkness'. Manden, der foran et frådende publikum bed hovedet af flagermus, har trodset rabiesfaren, overlevet flere stoffer end Lou Reed og Elton John tilsammen og skabt sig et sundt og solidt Hollywood-fundament som familiefar i et realityshow, der sendte Tipper Gores magtfulde censur-kommité på overarbejde, da serien kørte på MTV.

I dag udgør den detroniserede despot ikke længere nogen fare for flagermus endsige fandenivoldsk ungdomskultur. Derimod er sangeren, der engang lagde verden for sine fucking fødder med de lidet gudfrygtige metalpionerer Black Sabbath, mest af alt en af rockmytologiens største zombier.

For mange stoffer
John Michael Osbourne voksede op i Birmingham i den del af byen, hvor fodboldholdet hedder Aston Villa. En by, der ligesom Ozzy ikke har vundet priser for sin skønhed.

Og opgøret med det skønne og polerede skulle da også blive kendetegnende for musikerens karriere, der vel rent kunstnerisk toppede i de tidlige 1970'ere med netop Black Sabbath.

Det blev til en række plader, før guitarist og medstifter af bandet, Tony Iommy tog beslutningen om at fyre Ozzy, der havde sandblæst store dele af sin hjerne med alkohol og stoffer. Alt for meget sex og drugs - og alt for lidt rock'n'roll.

- På det tidspunkt havde Ozzy nået enden. Vi tog alle en masse stoffer, en masse coke, en masse alting, og Ozzy drak sig fuld hele tiden, har Tony siden fortalt.

Ethvert tiltag til at skulle øve med bandet blev udskudt, og Ozzy blev syndebukken.

Ozzy Osbourne havde ramt en afgrund dybere end den han havde sat sig i, da han som ung brugte nogle uger bag tremmer for et indbrud i en tøjbutik.

Flystyrt tog bandmedlem
Han dannede dog med hjælp fra sin nye manager og kommende kone, Sharon Arden, bandet Blizzard of Oz, der dog også skulle få en trist historie, da bandets guitarist Randy Rhoads omkom i et flystyrt sammen med bandets stylist og piloten, der var høj på kokain, hvorefter Ozzy sank ned i en dyb depression.

Fødselarens solokarriere er alt for omfattende til at nævne her, men blandt hans meritter fra 1990'erne til i dag, er det svært at komme uden om den såkaldte Ozzfest - en tilbagevendende nomadefestival for hård rock og metal, ligesom det også er lykkedes ham at udsende en række soloplader, senest 'Black Rain' i 2007.

Lider af genetisk sygdom
Ozzy har i dag lagt stofferne på hylden, men eftervirkningerne er tydelige, og han kan kan nu sammen med Keith Richards slutte sig til klubben for überrige eksmisbrugere med ufrivilligt komiske eftervirkninger.

Den 60-årige metalstjerne har i alt syv børn - heraf to adopterede - en lille milliard på kontoen (i hvert fald før finanskrisen) og en genetisk sygdom med navnet Parkin Syndrom, der er beslægtet med Parkinsons syge og gør, at Ozzy skal tage medicin resten af livet for at holde de værste rysteture på afstand.

Men The Price of Fucking Darkness lever og laver stadig musik. Også selv om han er blevet dømt ude flere gange end langt hår til mænd.

Nobody wants him
They just turn their heads
Nobody helps him
Now he has his revenge
Heavy boots of lead
Fills his victims full of dread
Running as fast as they can
Iron man lives again!

1 af 2 Ozzy og Sharon Osbourne. (Foto: AP)
2 af 2 Ozzy Osbourne som han så ud i begyndelsen af 1980'erne. (Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.The Black Keys: 'Let's Rock' (Easy Eye-album/Ude 28. juni)
2.Ty Segall: 'First Taste' (Drag City-album/Ude 2. august)
3.Halshug: 'Drøm' (Southern Lord-album/Ude 19. juli)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Amason: 'Marry Me Just For Fun' (Ingrid-single/Ude nu)
2.Sonic Youth: 'Battery Park, NYC: July 4th 2008' (Matador-album/Ude nu)
3.Pip Blom: 'Boat' (Heavenly-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere