Mysteriet om Beatles-akkord løst

Gåden om den første akkord i Beatles-sangen 'A Hard Day’s Night' er efter 40 år blevet løst af en britisk matematiker

Mange guitarister har fortvivlet forsøgt at regne ud præcis, hvad der bliver spillet i begyndelsen af 'A Hard Day's Night'.
Mange guitarister har fortvivlet forsøgt at regne ud præcis, hvad der bliver spillet i begyndelsen af 'A Hard Day's Night'.

Akkorden, der skyder Beatles-sangen 'A Hard Day’s Night' i gang, er en af musikhistoriens mest berømte og letgenkendelige åbningsakkorder, men indtil for nylig har det været lidt af et mysterium, hvad der egentlig bliver spillet.

Nu har matematikeren Jason Brown endelig løst gåden. Han gik i gang for fire år siden inspireret af sangens 40-års jubilæum, og nu er han så på banen med en meget lang og meget grundig udredning af, hvad det er der høres i åbningssekunderne i sangen.

Til hjælp har han brugt matematiske udredninger samt computer-software, så han til slut har været i stand til at beskrive, præcis, hvad der bliver spillet.

Udover lyden af George Harrisons 12-strengede Rickenbacher-guitar er der tale om bidrag fra både Paul McCartneys bas, John Lennons guitar samt producer George Martin på klaver.

Her følger den engelske forklaring:

* George Harrison was playing the following notes on his 12 string guitar: a2, a3, d3, d4, g3, g4, c4, and another c4.

* Paul McCartney played a d3 on his bass.

* Producer George Martin was playing d3, f3, d5, g5, and e6 on the piano.

* Lennon played a loud c5 on his six-string guitar.

Klik HER, hvis du vil læse mere om den mystiske akkord.

Til højre i denne artikel kan du høre akkorden og 'A Hard Day's Night'.