Cowboy på krigsstien

INTERVIEW: Danmarks-aktuelle Steve Earle om sine syv ægteskaber, mistænksomme danskere og en verden, han mener, der er i forfald

Steve Earle - efter seks forliste ægteskaber prøvede countrykæmpen at blive gift ædru, og på tredje år ser det ud til at virke. (Arkivfoto: AP)
Steve Earle - efter seks forliste ægteskaber prøvede countrykæmpen at blive gift ædru, og på tredje år ser det ud til at virke. (Arkivfoto: AP)

Steve Earle er blevet gift syv gange. Først var der Sandy og Cynthia, så Carol og Lou-Anne, og dernæst Maria og Lou-Anne en gang mere. Men nu har den 53-årige countrykriger fået fred med den 18 år yngre countrysanger Allison Moorer, og under lydprøven i Pumpehuset kæler de om hinanden som et par hundehvalpe:

- Det er første gang, jeg er blevet gift i ædru tilstand, smiler Earle til Ekstra Bladet i solen udenfor spillestedet i hjertet af København, og med sin tykke Texas-accent fortsætter han:

- Jeg blev gift mange gange i 80’erne, men jeg er en anderledes person nu. Det tog langt tid for mig at blive klar til at gifte mig igen, og jeg tænkte meget over det. Jeg var single i lang tid og et par piger boede hos mig, men jeg giftede mig ikke med dem. Og det var med vilje! Nu brænder jeg for ægteskabet på en anden måde, end jeg har gjort før.

- Men jeg mente det godt med alle de andre også! Jeg mente virkelig, at jeg ville blive sammen med alle dem, jeg har giftet mig med. Men mit liv var noget rod. Rent kaos. Men Allison og jeg - hende behøver jeg ikke forklare så mange ting, for hun laver det samme som jeg.

Mistænksomme danskere
Earle og Moorer er som Johnny Cash og June Carter eller George Jones og Tammy Wynette et country-par med en historie, Hollywood kunne have fostret. Moorers alkoholiske far skød Allisons moder og sig selv, da deres datter var teenager, og Earle har ikke blot forliste ægteskaber men også en fængselsdom og mangeårig heroin-afhængighed bag sig, men nu ryger han ikke engang smøger længere.

Til gengæld snakker han som en motormund i frigear, og det skal helst være om politik, der de senere år har præget teksterne på sejtrækkerens skiver, og selv et par fridage i København med blandt andet en tur i Tivoli har tydeligvis ikke afvæbnet oprøreren. Monologer om fagforeningens historie, at ingen har brug for tre fjernsyn og naturligvis den forestående dommedag skydes af med spredehagl, og i Earles selskab skal man slås for at få spørgsmål indført:

- Vi er i store problemer. Jeg rejser i hele verden, og jeg ser en verden i forfald. Jeg havde heller aldrig troet, at Danmark ville gå med i krigen. Danskerne kan ikke engang sige, de er uskyldige! Jeg bemærker, at den ene højreorienterede regering efter den anden kommer til magten i Europa... København er ellers en af mine favoritbyer i verden, jeg har altid elsket at spille her, og jeg har altid sagt til mig selv, at jeg kunne bo her. Men jeg er blevet mistænksom i forhold til danskerne.

Homoseksuel tryghed
- Folk gør nar af Bush, men amerikanerne stemte altså på ham, så er det ikke dem, der er dumme?

- Well, du skal huske på, at han ikke fik flest stemmer. Men selvfølgelig stemte mange på ham. Folk stemte af frygt. De troede vitterligt, at han kunne beskytte dem. Men amerikanerne er ignoranter i forhold til Islam... I europæere glemmer nogle gange, at vi amerikanere er europæere! Den måde, vi opfører os på, lærte vi af hollænderne og englænderne, og USA eksisterer fordi, at den tredje søn, der ikke arvede jorden, i en britisk familie tog til USA og praktiserede slaveri og havde en chance for at blive rig.

- Over de sidste 10 år har jeg seriøst overvejet at flytte fra USA. Jeg har ikke noget imod at betale skat - men jeg har et problem med, hvad de bruger mine penge på. Jeg kan godt forestille mig, at der kommer et tidspunkt, hvor jeg simpelthen ikke kan leve med det længere. Jeg flyttede fra Nashville til New York, fordi jeg sagde til mig selv, at det nok var bedre for mig at bo et sted, hvor jeg har mere tilfælles med folk omkring mig. At kunne gå ud på gaden og se to af forskellig race men af samme køn holde hinanden i hånden gav mig en form for tryghed. Du ved, så er der ikke nogen, der generer mig!

Bedst at holde kæft
- Hvem støtter du frem mod valget?

- Det vil jeg ikke sige. Jeg kan kun sige, at jeg stemmer på vedkommende, der stiller op for demokraterne. Jeg er så radikal i forhold til amerikansk politik, og jeg har lært, at det bedste jeg kan gøre for min foretrukne kandidat, det er at holde kæft!

- Tror du, Obama kan gøre en forskel?

- Ikke en stor forskel. Men en lille en. Jeg tror heller ikke, Hillary Clinton kan gøre en stor forskel - vi har allerede haft Hillary Clinton... Hun er den samme som Bill Clinton! Obama er ikke så anderledes end dem, han er pragmatiker, og ikke min drømmekandidat, men jeg er sikker på, Obama ikke ville have invaderet Irak, og jeg er sikker på, han ikke invaderer Iran.

- Har du nogensinde frygtet for dit liv pga. dine politiske standpunkter?

- Nej, ikke rigtig. Men min mor har! Det er en af den slags ting, hvor det ikke ville afholde mig fra at sige min mening, selv om jeg var bange for mit liv, så hvorfor gå skrækslagen gennem livet?

Bare i bukserne
- Er du skuffet over ungdommen i forhold til, at de ikke er ligeså meget på barrikaderne som dig og for eksempel Kris Kristofferson?

- Jeg tror, det er en fordom, at unge mennesker gør oprør. Jeg tror først og fremmest, at de er interesseret i at blive fulde og komme i bukserne på hinanden. Sådan har det altid været. Men der er da også System Of A Down og Tom Morello.

- Både politisk og musikalsk er du en meget atypisk countryartist, men med stofproblemer, fængselsophold og mange skilsmisser er du en del af en tradition som Hank Williams og George Jones...

- Jeg ville også være blevet narkoman, hvis jeg var endt som tømrer! Jeg tror, journalister romantiserer countrymusikken. Det er et faktum, at håndværkere, eller hvad det nu kan være, også tager heroin, vender ryggen til deres familie og opfører sig åndssvagt. Det er der bare ingen, der gider skrive om. Jeg tror, du skal arbejde lidt på din research.

- Hvordan går det med din roman?

- Den hedder I’ll Never Get Out of This World Alive’, og jeg er snart færdig med den. Der er mange stoffer i den. Den handler om en læge, der er afhængig af heroin. Han skaffer penge til sit misbrug ved at udføre aborter. Historien foregår i 1963 i Texas, og 10 år før rejste han med Hank Williams, da han døde. Når lægen bliver rigtig påvirket, dukker Hanks spøgelse op.

Steve Earle spiller på Train i Århus søndag 25. maj.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Imperial State Electric: 'Anywhere Loud' (Psychout-album/Ude 16. februar)
2.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen