Pink Floyd pudser sangskatten

Der spares ikke på noget, når et af rockens mest fascinerende kataloger lanceres igen

Richard Wright, Roger Waters, Nick Mason + David Gilmour = Pink Floyd. (Foto: EMI)
Richard Wright, Roger Waters, Nick Mason + David Gilmour = Pink Floyd. (Foto: EMI)

'Why Pink Floyd...?' kalder det legendariske rockband den storstilede nye kampagne, hvor englænderne genudgiver deres værker på imposant vis.

Svaret skal jo nok findes i titlen på 'Dark Side of the Moon'-klassikerens sjette nummer - 'Money'.

STOR, STØRRE, ZEPPELIN

Men når det er sagt, så behøver man ikke være besat fan for at blive betaget, når eksempelvis 'Wish You Were Here' kommer ud af højttalerne i restaureret vellyd.

Naturlige årsager
Pink Floyds arkivar, trommeslager Nick Mason, fortæller musikmagasinet Uncut, at idéen til 'Why Pink Floyd...?' ikke overraskende kom fra orkesterets mangeårige pladeselskab, EMI, men veteranerne indvilgede af naturlige årsager.

- Vi er ved at løbe tør for tid. Det er utænkeligt, at vi indspiller ny musik, og vi bliver kun ældre. Æraen med cd'er og bokssæt er ved at være forbi, så hvorfor ikke kigge i arkiverne. Og lad os gøre det nu og lad os gøre det grundigt, udtaler Mason.

MONUMENT OVER NEIL YOUNG

Men hvad udkommer så? Det er næsten nemmere at beskrive, hvad der ikke udkommer.

Alskens bonusgøgl
Et af rockens mest ikoniske kataloger genudgives over foreløbigt tre datoer, men Mason røber i Uncut, at det er muligt, der i nogenlunde nærmeste fremtid kan komme endnu flere udgivelser. Men indtil videre kan man i hvert fald starte med at købe sig fattig i følgende:

26. september udgives samtlige 14 studiealbums i såkaldte 'Discovery'-udgaver uden ekstramateriale bortset fra nye gamle billeder i bookletten. De 14 skiver fås også samlet i boksen 'Discovery', der desuden rummer en fotobog. 'Discovery'-striben bliver også gjort tilgængelig digitalt.

WATERS SIKREDE FULDMÅNE OVER ODENSE

'Dark Side of the Moon' relanceres desuden i en massiv 'Immersion'-version på 6 discs med milepælen i flere lydformater og tilsat alskens bonusgøgl - noget har aldrig tidligere været udgivet. 'Dark Side of the Moon' kommer tillige i en 'Experience'-udgave på 2 discs og tilmed på vinyl og forskellige digitale formater.

De skændes stadig
7. november er det 'Wish You Were Here', der får samme behandling som 'Dark Side of the Moon' med mastodontisk 'Immersion'-version og en mere overkommelig 'Experience'. Også 'Wish You Were Here' bliver tilgængelig i nye digitale og vinyl-udgaver. Samme dato lander 'A Foot In the Door - The Best of Pink Floyd'.

27. februar bygges 'The Wall' endnu større i 'Immersion' og 'Experience'-versioner, og igen kan vinylfreaks og tilhængere af det digitale også få lov at spendere.

ARBEJDERKLASSEHELTEN LENNON

Nogen ting ændrer sig bare aldrig, og Mason siger til Uncut, at da de notorisk stridige medlemmer af et af historiens største bands skulle finde på en titel til den kommende 'Best Of', så brugte de endnu længere tid på at skændes om det, end de brugte på at diskutere, mens de i tidernes morgen indspillede numrene.

Men det kunne åbenbart betale sig. Pink Floyd har solgt over 200 millioner skiver. Og de sælger stadig.