Ny bog: Bob Dylan for nørder

Den nye Dylan-biografi er noget ujævn - men bestemt ikke uden relevante pointer

Er man først fanget ind af Bob Dylan, bliver man aldrig helt færdig – heller ikkemed at læse om ham. (Foto: AP/David Vincent)
Er man først fanget ind af Bob Dylan, bliver man aldrig helt færdig – heller ikkemed at læse om ham. (Foto: AP/David Vincent)

Sean Wilentz: 'Bob Dylan i Amerika'. Oversat af Steen Fill. 420 sider. 299,- kr. Forlaget Klim

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

’Endnu en bog om Bob Dylan. Har du virkelig brug for det?’, spurgte kæresten skeptisk, da jeg hev Sean Wilentz’ aktuelle ’Bob Dylan i Amerika’ frem fra stakken på natbordet. Det korte svar er selvfølgelig nej. Men så alligevel...
Er man først fanget ind af ham der Bob, bliver man jo aldrig helt færdig. Heller ikke med at læse om ham. Men lad det være sagt med det samme: Dette er ikke stedet at starte, hvis man vil skabe sig et overblik over Dylans liv og værk.

Akademisk tilgang
Den definitive biografi om manden er endnu ikke skrevet og bliver det nok heller ikke foreløbig, men Clinton Heylins ’Bob Dylan: Behind the Shades – Take Two’ (2000) er nok stadig det bedste sted at stige om bord, selv om den bestemt ikke er uproblematisk.

Wilentz er historieprofessor ved Princeton University og endvidere redaktør på Dylans officielle hjemmeside, og den akademiske tilgang er mærkbar både i sprog og metode. På godt og ondt. En hang til arkaiske fremmedord (’fylkedes’, ’arkepilag’ etc.) skæmmer teksten, men professorens grundighed giver bonus i eksempelvis det vidende afsnit om bluessangeren Blind Willie McTells liv og indflydelse på Dylan.

Den lange indledning om den venstreorienterede komponist Aaron Copeland skal nok skræmme de fleste væk – ikke mindst fordi forbindelsen til Dylan forbliver rent teoretisk.

Tålmodighed belønnes
Til gengæld belønnes tålmodigheden med især detaljerne omkring indspilningen af mesterværket ’Blonde on Blonde’, hvor Wilentz tilsyneladende har haft adgang til råbåndene. Ujævn for at sige det pænt. Men bestemt ikke uden relevante pointer.

1 af 2 
2 af 2 Er man først fanget ind af Bob Dylan, bliver man aldrig helt færdig – heller ikkemed at læse om ham. (Foto: AP/David Vincent)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Human Impact: 'Human Impact' (Ipecac-album/Ude 13. marts)
2.Lucifer: 'Lucifer III' (Century Media-album/Ude 20. marts)
3.Flat Worms: 'Antarctica' (Drag City-album/Ude 10. april)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere