Bill Wyman: Fortryder ikke jeg forlod Stones

Eks-rullestenen nærmer sig 80 år men er stadig fit til at tage på årlige turneer - i næste måned er han igen i Danmark med sine Rhythm Kings

Bill Wyman i Danmark 4. og 5. december. (AP Photo)
Bill Wyman i Danmark 4. og 5. december. (AP Photo)
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

Den gamle Rolling Stones-bassist, Bill Wyman, nærmer sig den anseelige alder af 80 år.

Han rundede 78 forleden, men alderen plager ham ingenlunde, og han er stadig frisk til årlige turneer med sit Rhythm Kings-band, som han startede få år efter, at han havde forladt Mick Jagger & Co. i 1993.

På Bill Wyman’s fødselsdag den 31. oktober tog Rhythm Kings afsted på en seks uger lang turne i Europa, som den 4. og 5. december giver koncerter i hhv. Posten i Odense og Bremen i København.

Turneen foregår langt fra i den luksus med privat-fly, 5-stjernede hoteller og store limousiner, som han kender alt til fra sine 31 år i Rolling Stones. 

Til gengæld er det sjovere, forsikrer han Ekstra Bladet i telefonen fra London, hvor de sidste prøver foregår.

- Det er sjovere med publikum tættere på. Præcis, som det var sjovere med Stones, før vi blev berømte og bare kørte rundt i en lille vogn fra koncert til koncert. Der var intet pres fra pladeselskaber, og vi skulle ikke bekymre os om hitlisten. Bare nyde det og ha’ det sjovt.

- Det er også fornøjelsen ved Rhythm Kings. Vi gør det ikke for pengene, men fordi vi synes, det er fedt at spille alle de typer musik, vi er i stand til – fra blues, jazz, soul, rock’a’ billy og til lidt country-agtigt.

Bill Wyman var Stones-bassist i 31 år. (AP Photo)
Bill Wyman var Stones-bassist i 31 år. (AP Photo)

Fem lømler parate til at erobre verden. (Topfoto)
Fem lømler parate til at erobre verden. (Topfoto)
 

Helbredet stadig fint
Undervejs i samtalen bliver Bill Wyman afbrudt af en anden telefon, ’som jeg er nødt til at tage’, undskyldte han.

- Det var lægen. Alt var i orden, meddelte Bill, da han igen var i telefonen med Ekstra Bladet.

Rullestenen Bill Wyman til Danmark

Mick Jagger hylder James Brown

Keith Richards: Svigerfar fra Helvede

Jaggers oldebarn bringer ham igennem krisen

- Hvordan har du det med, at du nærmer dig de 80 år?

- Fuldkommen latterligt, ik’?

- Men jeg har stadig et godt helbred, nyder livet med en vidunderlig, ung kone og tre teenage-døtre. Livet er fedt. Så hvorfor ikke bare fortsætte.

- Hvordan undgår du de sædvanlige gammelmands-sygdomme?

- Jeg får dem bare ikke, hehe! Nej, jeg lever ikke efter bestemte regler, dyrker ikke motion. Lever bare helt almindeligt, som jeg altid har gjort. Har aldrig taget stoffer, drikker ikke alverden og har ikke røget, siden jeg stoppede efter 50 år for syv år siden.

Rolling Stones i starten af 70'erne. (The Granger Collection)
Rolling Stones i starten af 70'erne. (The Granger Collection)

Den tidligere Supremes-pige, Mary Wilson, er gæstestjerne på den nye turne. (AP Photo)
Den tidligere Supremes-pige, Mary Wilson, er gæstestjerne på den nye turne. (AP Photo)
 

Supremes-pige med
Bill Wyman startede Rhythm Kings i 1999, og selvom der er en nogenlunde fast stamme i orkestret, inviteres hver gang en eller et par gæster med på turneerne.

Denne gang gælder det den amerikanske Motown-sangerinde Mary Wilson med den glorværdige fortid i det legendariske The Supremes med Diana Ross som frontfigur.

- Men Mary var den pæneste af dem, bedømmer den altid kvindeglade bassist.

- Vi blev gode venner i 60’erne i en periode, tilføjer Bill og griner i telefonen, og så kan man jo selv tænke sig til, hvad man skal ligge i det.

Bill var kendt som en sand womaniser i Rolling Stones. I det game reducerede han nærmest Mick Jagger til en ren amatør. Afdøde Brian Jones var hans eneste sande konkurrent.

- Er det rigtigt, at du har været i seng med mere end 1.000 damer?

- Det er rigtigt nok, men det var ikke, hvad folk tror, det var. Inden Stones gav en arbejdskammerat mig et godt råd: ’Behandl altid kvinder som en dame', og det gjorde jeg altid. Selv, når jeg slog op med dem. Nogen af dem skriver jeg stadig med. En veninde i Australien, som jeg gik ud med i 1963-’64 – hun har børnebørn nu – er jeg stadig i kontakt med. Jeg behandlede dem aldrig dårligt og smed deres kluns ud.

Bill  med sin første kone, svensk-fødte Astrid. (Atlas Photography)
Bill med sin første kone, svensk-fødte Astrid. (Atlas Photography)

Bill bliver gift med sin anden kone, meget unge Mandy Smith. (Zuma Press)
Bill bliver gift med sin anden kone, meget unge Mandy Smith. (Zuma Press)
 

Kvinder var tidsfordriv
- Det var ikke såkaldte one night stands. Jeg så dem altid igen. Hvornår jeg end var i New York, var der altid to sorte kvinder, jeg så. Hver gang. Jeg så altid på det som at have selskab på turneerne. Turneer er ikke så romantiske, som det lyder. Det er spændende de to timer, du er på scenen. Resten er et mareridt af at pakke ned og pakke ud. Kvindeligt selskab hjalp med at fordrive tiden, og jeg ledte ikke efter dem. De opsøgte mig og var meget venlige og søde.

- Men jeg var altid omhyggelig med, hvem jeg var sammen med. Aldrig med groupies, og jeg har aldrig været smittet med seksuelle sygdomme, hvad mange fik dengang, siger Bill Wyman.

- Har du aldrig fortrudt, du forlod Rolling Stones?

- Aldrig i så meget som et sekund. Vi er stadig gode venner. De har faktisk lige sendt mig en dejlig kasse champagne i fødselsdags-gave. Vi er en slags familie og er stadig på gaver med hinanden til jul og fødselsdage, siger Bill, der også stadig modtager royalties fra sin tid i ’verdens største band’.

- Det var tiden med alle hits’ene, så det er da bestemt meget nyttigt, underspiller han.

Bill med sin kone, Suzanne. (Eaglepress)
Bill med sin kone, Suzanne. (Eaglepress)
 

To numre med Stones
- Du spillede med dem på et par koncerter i sommer, der markerede 50 års jubilæet for Stones?

- Ja, jeg spillede et par sange. De ville ikke lade mig være med i flere.

- Du ville gerne have været mere med?

– Well, jeg fik indtrykket af at skulle være mere involveret. Men det blev bare til to sange, Det var skægt, og det gav mine tre døtre mulighed for at se mig i the Stones. Så på den måde var det fint. Men man kan ikke gå tilbage og genopleve tingene, som de var tidligere. Sådan fungerer det ikke, hvad enten det drejer sig om en gammel kæreste, skole-kammerater eller soldater-venner.

- Du var ikke med til de amerikanske koncerter bagefter?

- De spurgte, men jeg sagde nej. Jeg orkede ikke at tage til Amerika for to numres skyld. Selvom det var to gode – ’It’s Only Rock’n’ Roll’ og ’Honky Tonk Women’, klukker Bill Wyman.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+